sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Versul original 8.6 rutul melcilor



Poemul complet este:


azi imposibil

de săpat în livadă -

rutul melcilor


Şerban Codrin (http://tinyurl.com/6nqtfa)


Ploaie de toamna (Puiu)
Zac singur in pat (Puiu)
Bem ceai pe prispa (Puiu)

cade grindina (Henriette Berge)
e sarbatoare (Henriette Berge)
improspătând sufletul... (anisoara)

flori se cern din ram (Doru Emanuel)


Completările au găsit un motiv sau o scuză pentru evitarea lucrului, vremea rea: Ploaie de toamna (Puiu), cade grindina (Henriette Berge), boala sau lingoarea: Zac singur in pat (Puiu), vreun praznic sau doar dispoziţia delăsătoare: e sarbatoare (Henriette Berge), Bem ceai pe prispa (Puiu), predispoziţia spre contemplare: flori se cern din ram (Doru Emanuel). Numai Anişoara a nimerit o sintagmă greu de acceptat (gramatical) în context: improspătând sufletul... (anisoara).


Intenţia autorului a fost mai abilă şi mai în ton cu atitudinea de empatie faţă de micile fiinţe. Nu indolenţa sau motivele prozaice ne împiedică să lucrăm, ci răbufnirea erotică a melcilor, mirarea şi reţinerea în faţa acestei neaşteptate întîmplări. E într-adevăr o sărbătoare intinerantă, neconsemnată-n calendar, doar dacă nu există cumva şi unul al haiku-ului, puţin ironic, dar totdeauna tandru. Dacă faptul este real sau doar închipuit, o să ne spună sigur Doina.



Un comentariu:

Anonim spunea...

Împerecherea şi depunerea de ouă
mELCUL ESTE HERMAFRODIT
Deşi au atât organe de reproducere masculine cât şi feminine, trebuie să se împerecheze cu melci din aceeaşi specie înainte de depunerea ouălelor.

Unii melci se pot comporta deopotrivă ca masculi într-un sezon şi ca femele în altul. Alţii joacă rolul deopotrivă fiind fertili în mod simultan.

Când melcul este LA MATURITATE ceea ce poate dura ani de zile, împerecherea are loc primăvara târziu sau la începutul verii.

După împerechere, melcii pot reţine sperma pentru o perioadă de până la 1 an, dar în mod normal depun ouă în câteva săptămâni.