vineri, 21 noiembrie 2008

Versul original 9.5 se privesc în oglindă



Versul lipsă e deja la locul lui:


Trei crizanteme
se privesc în oglindă...
Ultima ploaie.

Şerban Codrin (Dincolo de tăcere)


si strabunii departe- (Monica Trif)
pentru bietul cărăbuş (
anisoara)
tine-n mana babuta - (Puiu)
in frigul diminetii - (Puiu)
si-o durere ascunsa - (Puiu)
toate laolaltă (ion untaru)
strânse laolaltă şi (ion untaru)
un melc rătăcit şi (ion untaru)
rebegite de frig - (ion untaru)


Reuşita poemului constă în modul ambiguu în care sînt folosite cuvintele se privesc – crizantemele se privesc una pe alta fiecare fiind oglinda celorlalte şi, de asemenea, se privesc în oglinda apei de ploaie. Nu este exclus nici un alt scenariu în care, abandonînd atmosfera de părăsire în ploaia de toamnă dinaintea îngheţului, crizantemele se află, protejate, în vaza din faţa oglinzii. Toate variantele surprind însă muţenia elocventă a crizantemelor copleşite – după un reputat poem autohton – de propria lor culoare.


Completările n-au reuşit această performanţă a vagului şi au precizat un scenariu mai strict conturat. Monica le-a văzut în cimitir: si strabunii departe- (Monica Trif), Puiu in frigul diminetii - (Puiu), Untaru rebegite de frig - (ion untaru). Anişoara le-a destinat ultimului cărăbuş: pentru bietul cărăbuş (anisoara), Untaru unei biete fiinţe: un melc rătăcit şi (ion untaru).


Şi-urii finali ai lui Ion Untaru cam parazitari, de umplutură, ca şi toate laolaltă. În schimb, strânse laolaltă sună mai bine şi e mai sugestiv ca rebegite de frig.


Şi-o durere ascunsa - (Puiu) marchează o anume elipsă şi ne obligă să închipuim cine şi unde duce florile sau unde au fost deja depuse şi cine şi în ce situaţie le priveşte. Sau încă, privite oriunde, cu ce le asociază. Ţine-n mână băbuţa - (Puiu) mi se pare cea mai reuşită completare pentru că dă o altă valoare ultimei ploi, care acum nu se mai referă doar la sfîrşitul toamnei sau la vremea vrăjmaşă pentru elegantele flori, ci şi la apropiatul sfîrşit al bătrînei.




Niciun comentariu: