marți, 4 noiembrie 2008

Versul original 7.2 o clipă de tăcere



Versul care lipsea e la locul său:


Stea căzătoare –

o clipă de tăcere

între doi greieri


Eduard Ţară (http://tinyurl.com/68gl73)


sclipiri de cuarţ violet (anisoara)
darul căzut din Cosmos (Doina B)
o trenă de lumină (Doina B)
spintecă spaţiul nocturn (Doina B)
tăind bolta nopţii (Doina B)
clopotele de toamnă (Doina B)
linistea diminetii (
flavia muntean)
cîte frunze aurii (
Monica Trif)
fire de iarba sclipind (Henriette Berge)

lumina se stinge (ion untaru)
fărâmă de scânteie (
Doru Emanuel)


O serie de comentarii n-au făcut decît să repete, în acelaşi registru vizual, dar cu alte cuvinte, ceea ce spunea deja steaua căzătoare: sclipiri de cuarţ violet (anisoara), o trenă de lumină (Doina B), spintecă spaţiul nocturn (Doina B), tăind bolta nopţii (Doina B), fire de iarba sclipind (Henriette Berge), lumina se stinge (ion untaru), fărâmă de scânteie (Doru Emanuel).


Darul căzut din Cosmos (Doina B), o metaforă liric-ornamentală, nu pare să aducă informaţie semnificativă în direcţia stabilirii unei legături între greieri şi stea, clopotele de toamnă (Doina B) ar fi putut fi o idee, dar exprimarea este stîngace, articulate, clopotele nu se leagă bine cu versul ce urmează. Ar fi mers poate clopote de toamnă sau clopotele toamnei. Nici cîte frunze aurii (Monica Trif) nu găseşte legătura.


Singurul comentariu care încearcă o schimbare legitimă este linistea diminetii (flavia muntean) pentru că schimbă registrul vizual cu cel auditiv şi noaptea cu ziua, aşa cum exprimă şi surpriza sau reculegerea din momentul revelaţiei.


Soluţia lui Eduard Ţară este cu adevărat remarcabilă tocmai pentru că evocă atît neaşteptatul căderii stelei, cît şi reacţia la această miraculoasă întîmplare. Este surprinsă în clipa de tăcere şi uimirea, şi scurta reţinere a respiraţiei, cît şi acel moment de reculegere în faţa dispariţiei pe care o sugerează căderea. Pînă şi greierii contenesc o clipă, trăind adînciţi în meditaţie momentul omagial.




3 comentarii:

Anonim spunea...

Darul căzut din Cosmos (Doina B), o metaforă liric-ornamentală, nu pare să aducă informaţie semnificativă în direcţia stabilirii unei legături între greieri şi stea,...
se spunecă la căderea unei stele, sau că moare cineva sau se implineşte o dorinţă,
fiind vorba de DAR,acestei perechi de greieri nu li se va intâmpla nimic rău ci dimpotrivă
benefic e momentul liniştei când ei primesc acel dar

De fapt la clopote de toamnă am gândit ,nu aşa cum am scris clopotele
aici căderea stelei este partea negativă, anunţul că s-a sfârşit vara şi incepe alt sezon ,mai puţin prielnic...clopote de toamnă
când incetează cântul lor

in ambele cazuri e forţat comentariul intrcât ei sunt nişte biete" necuvântătoare şi negânditoare"animăluţe,iar eu i-am înzestrat cu mai mult simţ decât cel vizual ,olfactiv,tactil...
Mulţumesc
Doina B

Anonim spunea...

Regret că nineni nu conentează la unele comentarii.
Sunt de prisos?
Nu le mai facem !!
regret
Doina B

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Nu se înţelege clar ce ai vrut să spui. Regreţi că nu se comentează
- fiecare completare
- comentariul final
- sau că nu fac comentarii şi alţii dintre cei care totuşi participă la completări?
Completările sînt făcute de multe ori în pripă, doar ca o simplă umplutură de silabe, fără să se respecte structura intimă a poemului, legăturile semantice care-i dau valoare reală.