joi, 27 noiembrie 2008

Versul original 10.4 si-atatia fluturi



Ultimul vers este:


Poveste de dragoste
o singura floare pe camp
si-atatia fluturi.

Vasile Moldovan (Ikebana)


Infloreste (Monica Trif)

de nu-mă-uita.... (Doina B)
fără petale..... (Doina B)
pierdută din sân....
(Doina B)
una singura.
(wyu)

spart cercul firii (anisoara)

într-o scorbură (ion untaru)
are un nume (Puiu)

ma mai asteapta (Puiu)
dincolo de gard (Puiu)

vestejita (Puiu)
insetata (Henriette Berge)
şi-un roi de albine!... (Doina B)

şi-atâta parfum!.... (Doina B)
trezeşte-amintiri
(Doina B)


În decor cîmpenesc şi cu actori de ocazie, autorul închipuie fără reţineri un scenariu erotic. Deşi se ştie că fluturele zboară infidel din floare în floare, ritualul abuziv al polenizării, este hiperbolizat prin imaginea unui cîmp cu o singură floare vizitată de puzderie de fluturi. Izolată astfel, floarea ne apare ca o culme a seducţiei, precum fata de împărat curtată de nenumăraţi peţitori. Ni se sugerează astfel că orice poveste de dragoste şi-ar afla farmecul doar în această nefirească emulaţie fluşturatică. Meritul ultimului vers este că, prin şi, trecînd de la unu la multiplu, introduce o schimbare de perspectivă, tristeţea singurătăţii este brusc însufleţită, iar povestea de dragoste devine o epopee.


Două comentarii redundant repetitive: Infloreste (Monica Trif), una singura. (wyu). Cîteva fac precizări fără alt orizont: fără petale..... (Doina B), într-o scorbură (ion untaru), dincolo de gard (Puiu), vestejita (Puiu). Altele liricizează: de nu-mă-uita.... (Doina B), pierdută din sân.... (Doina B), are un nume (Puiu), ma mai asteapta (Puiu), insetata (Henriette Berge), trezeşte-amintiri (Doina B). În nota ei obişnuită, Anişoara interpretează şi explicitează un gînd: spart cercul firii (anisoara).


Doar Doina, care a prins rostul şi-ului în opoziţie cu o singură (doar), are două intervenţii apropiate de schimbarea de ton a originalului: şi-un roi de albine!... (Doina B), şi-atâta parfum!.... (Doina B). De fapt, ideea este aceea a faptului că o singură floare este mai mult decît suficientă...



Niciun comentariu: