sâmbătă, 25 octombrie 2008

Versul original 5.6 picioarele păsărilor



Versul din mijloc este:


A trecut ploaia –

picioarele păsărilor

scriu hieroglife


Dan Florică (Surîsul crizantemei)


pe fereastra umeda (Henriette Berge)

desprinse din soare, avioane (anisoara)
în glodul curţii puii (Doina B)
pe plajă pescăruşii (Doina B)
pe ultimul psalimsest (Doina B)
râmele in balti (
Monica Trif)

vrabiile in noroi (sorin toma boc)
crampeie de nori pe cer (Puiu)
cu umbrela inchisa (Puiu)
de ce m-am apucat sa (Puiu)

pe parbrizul maşinii, (ion untaru)

pe geam ultimii picuri (Doru Emanuel)

Poemul n-are nimic spectaculos, relatează un fapt pe care oricare dintre noi l-a văzut de nenumărate ori, mai ales dacă am avut şi ceva stagii pe la ţară. Stratul subţire de noroi de după ploaie este apanajul păsărilor de curte care profită de moment pentru a transmite un mesaj bine conturat, dar rămas mereu indescifrabil (e şi normal, dacă-i scris cu picioarele...). Simplitatea imaginilor este geamănă cu cea a formulării. Hieroglifele ar putea fi o metaforă, dar ele sînt numai modalitatea de a denumi această scriere ciudată, de a ne pune pe gînduri şi a ne revela stratul secund şi misterios al poemului.


Doina, în branşă, a deschis seria experţilor ornitologi: în glodul curţii puii (Doina B), pe plajă pescăruşii (Doina B), vrabiile in noroi (sorin toma boc). Contestată, Monica Trif dă vina pe râmele (d)in balti.


Rămînînd în domeniul celor care, deprinşi cu scrisul, se dedau la exerciţii hazardate, Henriette notează pe fereastra umeda, la fel ca Ion Untaru pe parbrizul maşinii, în timp ce Doina e pierdută în antice îndeletniciri: pe ultimul palimpsest (cred că aşa e mai corect). Mai neîncrezător în prestaţia sa cu umbrela inchisa, Puiu se-ntrebă circumspect: de ce m-am apucat sa...


Ca mai mereu, anisoara are inspiraţii celeste: desprinse din soare, avioane, dar Puiu o secondează cu brio: crampeie de nori pe cer.


Numai Doru Emanuel priveşte nostalgic sau poate doar convalescent pe geam ultimii picuri.




Un comentariu:

Anonim spunea...

E normal că "palimpsest" e corect habar n-am cum am schimbat aşa aiurea literele,ca nici să-l pronunţ nu pot aşa cum l-am scris
Scuze

Doina B