sâmbătă, 11 octombrie 2008

Versul original 3.4 umbra unui cîine



Versul lipsă este:


Asfalt încins –

umbra unui cîine

caută umbră


Iulian Dămăcuş (Cel mai frumos haiku, Orion 1997)


pana si soparlele (Puiu)

un biet cărăbuş (anisoara)

pana si umbrelele (sorin toma boc)

şi umbrela de soare (Doina)

până şi umbrele îşi (Doina)
chiar şi-o rază de soare (Dan Norea)

cainele insetat isi (Henriette Berge)

deşi se grăbeşte, lumea (ion untaru)
doar cainele chel nu (
flavia)


Comentariile au fost mai puţine ca de obicei. O parte au supralicitat, invocînd extremele şi circumstanţele agravante: pana si soparlele (Puiu), pana si umbrelele (sorin toma boc), şi umbrela de soare (Doina), până şi umbrele îşi (Doina), chiar şi-o rază de soare (Dan Norea). Anişoara s-a înduioşat de o gîză: un biet cărăbuş (anisoara), Henriette a accentuat, adăugînd căldurii setea: cainele insetat isi (Henriette Berge), ion untaru a sesizat lentoarea care, pe timp de caniculă, atentează la graba modernă: deşi se grăbeşte, lumea (ion untaru). Flavia, cu un joc de cuvinte, a comis un senryu: doar cainele chel nu (flavia).


Versul original are mai mult umor şi dă dovadă totodată de un joc de cuvinte mai subtil. Vremea cîinoasă, caniculară, face din orice fiinţă doar o umbră, dematerializînd-o şi vlăguind-o, făcînd din ea doar o fantasmă epuizată. Doina a fost pe aproape, dar n-a spus-o prin intermediar, sugerînd şi cîinoşenia vremii şi a vieţii topite de căldură.


10 comentarii:

Anonim spunea...

LOL. "Vremea cîinoasă = caniculară". Este pentru prima oara cand vad aceasta asociere. Dupa stiinta mea, vremea caineasca este asociata cu frigul, vantul si ploaia/ninsoarea. Daca s-a mers pe ideea ca "este greu de suportat; aspru (despre vreme)", wrong again... Expresia porneste tocmai de la atu-ul cainelui, rezistenta lui la frig. Deci ar fi o vreme in care sa nu scoti afara un caine (care suporta frigul), daramite un om (care nici macar nu are blana).

Numai bine!

Anonim spunea...

corectie: "vremea cainoasa este asociata cu frigul"

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

CÂINÓS, -OÁSĂ, câinoşi, -oase, adj. (Despre oameni şi despre manifestările lor) Crud, rău, hain. ♦ (Despre vreme) Vrăjmaş omului, greu de suportat; aspru, câinesc. – Câine + suf. -os.
Sursa: DEX '98 |

În general, mergem pe limba pe care o vorbim, unii mai bine, alţii mai puţin bine. Vremea cîinoasă este asociată cu faptul că e greu de suportat, iar cîinele suportă mai multe decît alte animale, chiar din partea stăpînului. Încearfcă să-ţi îmbogăţeşti ştiinţa.

Anonim spunea...

Pai pana la urma se confirma ceea ce am spus. Chiar sunt curios daca cineva in lumea asta mai intelege prin vreme caniculara vreme cainoasa.

Aceeasi definitie am dat-o si eu, nu ma impresioneaza. In plus am explicat sensul expresiei. Pe care vreti sa o acceptati sau nu, nu imi pasa, dar ati folosit-o total gresit. Nu v-ar strica sa acceptati ca sunt lucruri de invatat la orice varsta.

Iar aluziile (din nou) sunt DEPLASATE si nu va fac cinste.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Sorine, nu sînt aluzii, sînt convingerile mele că ai un simţ al limbii încă deficitar. El s-a dovedit şi în unele din încercările tale şi în modul, deplasat (pentru că tot îţi place cuvîntul), de a tot da explicaţii atunci cînd ceea ce ai scris nu se susţinea (nici prin ce ai scris şi cu atît mai puţin prin proptelele puse).

Dacă vrei, poţi face şi tu propriul comentariu al întregului poem şi al adaosurilor pe care le fac ceilalţi. Şi vei vedea cum e primit. Dacă însă mai continui această polemică sterilă, îţi voi şterge comentariile. Aici e un loc unde poţi exersa, poţi învăţa, dar nu ne poţi impune părerile tale spuse cu arţag despre limba pe care nu o simţi încă destul de bine.

Anonim spunea...

Nu am nicio intentie de a ma certa si nici de a monopoliza discutia. Din aceste motive nu am continuat polemica pe tema "freamatul lupilor" si nici pe subiectul de fata nu voi mai pomeni. Ramanem fiecare cu convingerile personale. Problema care ramane este modul de abordare legat de efortul celorlalti de a gasi variante cat mai bune pentru versul lipsa. Reusite sau nu, nefericite sau nu, nimeni nu trebuie facut sa se simta aiurea. Nu am fi avut aceste "contre" daca nu as fi fost "faultat" tocmai de "arbitru".

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

De-acum înainte nu mă voi mai ocupa de comentariile tale, bune sau rele.

Dar poţi să fii tu arbitru de tuşe. Încearcă însă să-i arbitrezi pe ceilalţi, nu fluiera doar ca să atragi atenţia asupra ta.

Anonim spunea...

Nu este nicio suparare, oricum am renuntat sa mai particip inca de cand cu momentul "hilar".

Mult succes.

Anonim spunea...

Este o convenienta ca "vreme cainoasa"("sa nu dai un caine afara")sa se refere la o vreme rea,cu ploaie,cu zloata,cu frig..Nu trebuie sa se supere nimeni pe evidente.Toti avem de invatat de pe acest site!Puiu

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Evident ca e folosita cu precădere asa, dar, în contextul acestui poem, cu licenţa poetică de rigoare, se poate trece uşor de la umbra unui cîine, care devine umbra oricui este confruntat cu aceasta situaţie ingrată, la vremea canicular-cîinoasă care ne transformă în umbre.

Poate te pronunţi şi în ce priveşte freamătul lupilor.