duminică, 19 octombrie 2008

Versul original 4.6 Clopote, arar



Primul vers sună aşa:

Un clopot, arar –
crucile se adîncesc
în umbre tîrzii

Flavia Muntean (http://tinyurl.com/54ne9e)

Luna la apus – (Puiu)
Dangăt de clopot- (Doina)Ultimul dangăt- (Doina)
Ceas de vecernii- (Doina)
Freamătul frunzelor- (Monica Trif)
cimitirul nins – (Dan Norea)
Toamna ploioasa- (Henriette Berge)
zvon de păsări- (anisoara)
în cimitir (ion untaru)
eroi anonimi – (sorin toma boc)

O întrebare retorică a lui Puiu: Exista si umbre devreme?! merită totuşi un răspuns. Da, sînt umbre toată ziua, dimineaţa şi seara sînt însă mai lungi, mai pronunţate.

În umbre tîrzii nu numai că precizează momentul, seara şi nu dimineaţă, dar surprinde şi două adînciri de altă factură: intrarea în pămînt a crucilor prin învechire şi lungirea umbrelor către marginile locului, ale cimitirului, ca un fel de efect al propriului lor tîrziu. Se adîncesc în umbre tîrzii este tot una cu pier şi ele topindu-se în umbrele lor.

Înt-un anume fel, umbrele tîrzii, prin intermediul serii, sînt o aluzie la sfîrşit, la moarte. Ele sînt de fapt agenţii morţii care absoarbe treptat tot ce mai poartă însemnele luminii. Primul vers, un clopot, arar –, anunţă deja acest moment simbolic al înserării-moarte.

Cîteva comentarii sînt doar detalii decorative pentru versurile ce urmează: Freamătul frunzelor- (Monica Trif), cimitirul nins – (Dan Norea), Toamna ploioasa- (Henriette Berge), zvon de păsări- (anisoara). Unul este total redundant: în cimitir (ion untaru).

Celelalte creionează aceeaşi atmosferă pe care o notează versul original: Luna la apus – (Puiu), Dangăt de clopot- (Doina), Ultimul dangăt- (Doina), Ceas de vecernii- (Doina) sau una similară prin cufundarea în patina uitării: eroi anonimi – (sorin toma boc).



2 comentarii:

Anonim spunea...

De fapt poemul suna asa:

un clopot, arar -
crucile se adancesc
in umbre tarzii

Doar un clopot singur poate marca ritmul in care se petrec umbrele. Nu stiu daca ati observat cat de mult dureaza sunetul unui clopot si ce distanta in timp exista intre bataile lui. Sint aproximativ egale cu ciclul inspiratie-expiratie.
Mai multe clopote s-ar completa reciproc si in contextul acestui haiku, inseamna deja galagie.
Momentul l-am trait in satul bunicilor mei, sat in care biserica are un singur clopot.

Flavia

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Scuze pentru neatenţie. Am corectat. Bine că am văzut, că şi postarea era alandala.

Mulţumesc pentru precizări.