miercuri, 15 iulie 2009

Versul original 35.3 doi fragi de prospeţimea



Versul lipsă este:


Înfipţi într-un pai -

doi fragi de prospeţimea

paradisului


Şerban Codrin (inedit)


(Anonim) fragii-n inghetata gustul

Înfipţi într-un pai este o sintagmă emblematică, un blazon al copilăriei, o siglă, un logo, s-ar spune astăzi, pentru un brand vetust şi nostalgic. Imaginea nu evocă doar copilăria fără griji care se bucură de lucruri altfel insignifiante, ci şi modul cel mai simplu, improvizat ad-hoc, deşi vechi de cînd lumea, de a recolta şi de a transporta roadele cele mai delicate ale pădurii. Roade a căror bogăţie nu constă în abundenţă ci în aromă, savoare şi farmec.


Versurile care urmează precizează, aparent redundant, ce se găseşte pe pai, aparent, pentru că numărul, dincolo de cantitatea de-a dreptul frugală a fragilor, trimite către ideea de pereche. Acolo, pe acel pai, cu prospeţime de fragi, stau de atunci şi cei doi copii care au gustat fructele paradisului. Şi paiul îi susţine încă miraculos.


Singurul comentariu nu putea să rateze fragii: (Anonim) fragii-n inghetata gustul, dar congelarea îi artificializează, iar gustul e prea general pentru a resimţi calitatea esenţială, originară a paradisului.



Un comentariu:

Anonim spunea...

Copilaria -
prospetimea raiului
infipta-ntr-un pai
:))
Glumetu