vineri, 24 iulie 2009

Versul original 36.5 flori de hîrtie



Primul vers este:


flori de hîrtie –

caprele groparului

nefericite


Dan Norea (Antologia ROMANIAN KUKAI)


(Mariko san) Jerbe de plastic-

(Glumetu) gropar ingropat -
Doru Emanuel Florile puse trebuie sa fi fost de plastic sau de hartie, e singura explicatie logica.

(Mariko san) Gard la cimitir-

(Ioana Dinescu) morti fara flori -
(Ioana Dinescu) mormant cu pelin -
(Ioana Dinescu) beton si-n cripta

(Karla) sambata mortilor -
(Karla) cimitir modernizat


O notaţie lapidară care ne solicită să găsim explicaţia mai mult sau mai puţin logică. Ceea ce şi face, cu o surprinzătoare seriozitate Doru Emanuel: Florile puse trebuie sa fi fost de plastic sau de hartie, e singura explicatie logica. Ori cimitiru-i vraişte, ori groparu-l consideră fieful său, ori caprele obraznice n-au niciun respect pentru răposaţi, cert e că s-au cam dedulcit la jerbe şi buchete. Este aici o împletitură de sugestii care vizează metehne umane: meschinăria kitschului florilor artificiale, neglijenţa sau ireverenţa faţă de cei duşi şi de rostul cimitirului, obişnuita impertinenţă a slujbaşului care dispune de ceea ce întîmplător e doar în grija lui. Un poem bine lucrat în care substantivele sînt lăsate să contureze scena pentru ca în final, cum stă bine oricărei poante, adjectivul bine ales să realizeze surpriza şi înţepătura. Se face aluzie doar indirect, prin nefericirea prezumată a caprelor, la calicenie şi impietate.


Pe calapodul originalului, cu aceeaşi ironie cu mai multe ţinte: (Mariko san) Jerbe de plastic -, (Ioana Dinescu) morti fara flori – (un pic mai trist).


Închipuind doar o mai bună organizare: (Mariko san) Gard la cimitir –, (Karla) cimitir modernizat, o mai ambiţioasă înhumare: (Ioana Dinescu) beton si-n cripta sau lipsa de grijă pentru cei duşi (Ioana Dinescu) mormant cu pelin -, toate motive pe deplin valabile pentru nefericirea caprelor, dar mai puţin înţepătoare pentru metehnele umane.


(Karla) sambata mortilor – poate fi interpretată doar ca o amînare cît timp în cimitir sînt cei ce aduc o floare pentru răposaţi, pentru un festin mai copios după ce vor pleca.


(Glumetu) vede un motiv mai grav pentru capre: gropar ingropat -, aici însă, avînd în vedere că la un cimitir serios sînt mai mulţi gropari, era musai să spună groparul (acela cu caprele). Altfel, pentru capre, el este doar încă un mort ale cărui flori pot fi sau nu comestibile.



Niciun comentariu: