miercuri, 8 iulie 2009

Versul original 34.3 la amiază de odihnesc



Versul lipsă este:


umbra căpiţei –

la amiază de odihnesc

două seceri


Dan Norea (Antologia ROMANIAN KUKAI)


(Anonim) ceasornicul campului

(Mariko san) te-mbie la odihnă

(Glumetu) lipsesc: un ciocan si

(Glumetu) cainele uda fanul si

(Ioana Dinescu) se-intinde la somn intre
(Ioana Dinescu) straja taranului intre

La amiază, umbra căpiţei este de-a dreptul îmbietoare. Cele două seceri lăsate din mînă, acum doar fier inert, natură moartă, sugerează mult mai pregnant nemişcarea, zăbava, pacea cîmpului. Dar, aceeaşi tihnă în zumzetul gîzelor, ne îndeamnă parcă să iscodim ce se întîmplă la umbra altei căpiţe cu cei doi care le-au abandonat cu atîta grabă...


Devoalare inutilă: (Mariko san) te-mbie la odihnă, (Ioana Dinescu) se-intinde la somn intre (cine?), (Ioana Dinescu) straja taranului intre (între e ţăranul nu straja).


Deşi se vor picante, glumele anonimului rebotezat rămîn doar nesărate: (Glumetu) lipsesc: un ciocan si, (Glumetu) cainele uda fanul si.


(Anonim) ceasornicul campului – aşezarea secerilor ca limbi de ceasornic este o viziune îndrăzneaţă şi simbolică pentru acţiunea distructivă a timpului. Cîte nu se petrec în umbră! Timpul nu se odihneşte niciodată... şi, cînd nu seceră grîul, cele două lame seceră clipele.


2 comentarii:

Ioana Dinescu spunea...

:)...ba umbra capitei este straja taranului; si ea, si taranul se afla intre doua seceri; taranul doarme si umbra-l pazeste.
Tot umbra se poate intinde si la somn; daca cele doua seceri au nevoie sa se odihneasca, acelasi lucru il poate face si umbra in amiaza torida: a doborat-o somnul!

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

M-ai lămurit... buştean (adică la umbra mea dorm căpiţa, ţăranul, secerile... şi ciocanul).