joi, 2 iulie 2009

Versul original 33.4 o minge spartă



Ultimul vers este:


vacanţa mare –

în curtea liceului

o minge spartă


Ciupav Livia (Antologia ROMANIAN KUKAI)


(Mariko san) cărţi aruncate

(Doina) vrăbii pe resturi
(
Doina) totul vraişte....
(
Doina) cuminţenie....
(
Doina) rând pe rând, leaturi....

(Ioana Dinescu) nucul așteaptă
(Ioana Dinescu) doar banca veche
(Ioana Dinescu) un chi
ștoc uitat
(Ioana Dinescu) corijen
ți palizi
(Ioana Dinescu) plictiseală grea

(Anonim) o umbra de soim.

(elena) nici macar vantul

(Florinel) câinele pleoștit
(Glumetu) "sa moara mama!"

(Mariko san) o minge spartă

(Karla) larma in relas
(Karla) un bakugan rupt


Din familia vacanţei face parte şi vacant, în acest sens vacanţa s-a instalat în curtea şcolii. Titularii care funcţionau pe post de elevi şi profesori au fost eliberaţi temporar din funcţie. Curtea e liberă, neocupată, goală, pustie. Nu e exclus ca, etimologic, vacuum – vid – să provină din aceeaşi origine.


O minge spartă devine astfel pandantul curţii – ambele dezumflate şi dezafectate. Dar, simbolic, atenţia ne este atrasă către golul instalat acolo unde totul era joacă, vioiciune şi însufleţire. Tristeţe ca la spartul tîrgului.


Alte amănunte surprinse în completări n-au forţa explozivă a mingiei plesnite: (Mariko san) cărţi aruncate (...cu cărţile-n foc), (Doina) vrăbii pe resturi (de ce?), (Doina) totul vraişte... (mai curînd lăsat în părăsire), (Doina) cuminţenie... (ce bine-ar fi, măcar în vacanţă...), (Doina) rând pe rând, leaturi... (cugetare!), (Ioana Dinescu) nucul așteaptă (personificare inutilă), (Ioana Dinescu) doar banca veche, (Ioana Dinescu) un chiștoc uitat, (Ioana Dinescu) corijenți palizi, (Ioana Dinescu) plictiseală grea (trebuie sugerată şi nu declarată), (Anonim) o umbra de soim (nicio problemă, puii şi-au luat zborul), (Florinel) câinele pleoștit (firesc, cine să se mai joace cu el), (Glumetu) "sa moara mama!" (vreun grafitti? – destul de cuminte), (Karla) larma in relas (s-a-nchis stagiunea), (Karla) un bakugan rupt (de-acord, dar ce-o fi ăla?).


Doar (Mariko san) o minge spartă a ghicit varianta originală. În schimb, pe altă pistă, (elena) nici macar vantul subliniază nemişcarea şi, poate, torpoarea zilei de vară.





4 comentarii:

Anonim spunea...

, (Doina) vrăbii pe resturi (de ce?)m-am gândit că, de fapt in acel momement incepe vacanţa,curătenia nu a inceput si resturile de la senviciurile copiilor sunt hrană pt.păsări,sau de la "Cornul şi laptele"nu sunt firimituri!!???
(Doina) totul vraişte... (mai curînd lăsat în părăsire), (Doina) cuminţenie... (ce bine-ar fi, măcar în vacanţă...)
păi eu cred că in vacanţă s-a instalat ...cumintenia
, (Doina)
rând pe rând, leaturi... (cugetare!),
de regulă ,vara,in vacanţe se fac revederile absolvenţilor acelei şcoli şi prima intâlnire este in curte scolii .inainte de începerea orei festive,iar pozele de leat şi grup se fac in curtea scolii...ar fi o idee in continuu ...blitz

doina b

Mariko san spunea...

Pentru a afla ce este bakugan, vezi
http://www.bakugan.com/.
Distracţie plăcută!!!
Mariko san

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Bakugan = un fel de balaur origami?

Mariko san spunea...

Bakugan este un joc de cărţi şi bile, foarte îndrăgit de băieţi(...şi ce lupte se mai iscă !!!).
Pachetul începătorului, de exemplu,contine 3 mingi Bakugan, 3 Cărţi Poartă şi 3 Cărţi de Abilităţi.Poţi să-ţi îmbogăţeşti colecţia cu pachetul booster, diferite accesorii(lansatorul de mână), figurine etc. Sferele magnetice se transforma automat in puternici luptatori Bakugan, cand se rostogolesc pe carti.

Un sfat, sensei, 3 Bakugan-i si 6 cărţi sunt modul perfect de a-ţi incepe colecţia!
Mai nou, există şi o variantă de joc pe calculator.
Vizitaţi http://www.bakugan.com/.
O să vă placă, e un joc pentru băieţi :)

Acest joc vine de la
Baku, mâncătorul de vise.
Japonezii superstiţioşi gândesc că visele urâte se datorează spiritelor rele. Creatura supranaturală Baku este considerată a fi mâncător de vise.
Baku este o corcitură de diverse animale: are chip de leu, trup de cal, coadă de vacă, corn de rinocer şi picioare de tigru. E înalt de aproape un metru, are capul şi spatele negre, dar burta îi este albă. Nasul arată înfiorător. În timpul zilei este inactiv pt că nu este dispus să se mişte in timp ce străluceşte soarele. Imediat ce se intunecă, devine f sprinten şi poate tocmai în această trăsătură a lui îşi are originea asocierea lui cu visele.
Ori de câte ori cineva visează urât (şi printre visele urâte se numără: doi şerpi încolăciţi, vulpe cu voce de om, imbrăcăminte pătată de sânge, vas cu orez vorbitor etc.), acela apelează la Baku, rugându-l să-i manânce visul cel rău.
Pe vremuri, se spune, japonezii ţineau la capul patului o imagine care-l reprezenta pe Baku, ca să-i poata pasa lui toate visele urâte şi să scape de efectele negative ale acestora.
De aceea, consider că şi completarea propusă de Karla are profunzime:

Vacanţa mare –
în curtea liceului
un bakugan rupt

Cu drag,
Mariko san