sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Versul original 46.5 privind peste zid



Ultimul vers este:


O creangă de tei –
pentru întâia oară
privind peste zid

Eduard Ţară
– (RK mai 2008)


(cridiana) cuibul pupezei

(mvs) isi leapada frunzele

(Sorin) indragostit

(Mariko san) irupe în flori

(Doina) dincolo de gard
(
Doina) martorul tainei....
(
Doina) răspândind miros..

(Karla) vanduta pe cinci lei
(Karla) si-un "Pupaza Ion"
(Karla) imbobocita
(Karla) pupaza in tei

(Monica Trif) cade o floare

(Ioana Dinescu) se preface-n ceai
(Ioana Dinescu) parfumata-n lume
(Ioana Dinescu) flori si-admiratori


Subiectul este teiul crescut între ziduri. Privirea peste zid este şi dovada unei staturi care a depăşit stadiul de puiet, dar parcă şi una a jindului către spaţiul liber care i-a fost atîta vreme prohibit. De remarcat felul reţinut în care autorul îşi mărturiseşte bucuria (şi indirect compasiunea) pentru teiul în creştere, dar şi plasarea la sfîrşitul poemului, mărind tensiunea aşteptării, a zidului incriminat.


Reluînd cu alte cuvinte ideea originalului: (Doina) dincolo de gard.


Nu leagă bine cu pentru întîia oară: (cridiana) cuibul pupezei, (Karla) vanduta pe cinci lei (ca şi cum ar fi tot fost vîndută şi revîndută), (Karla) si-un "Pupaza Ion".


Completări fără noutate surprinzătoare în viaţa teiului/crengii: (mvs) isi leapada frunzele, (Mariko san) irupe în flori, (Doina) răspândind miros..., (Karla) imbobocita, (Karla) pupaza in tei, (Monica Trif) cade o floare.


Completări care aduc o diferenţă în scenă, sub sau în preajma teiului: (Sorin) indragostit, (Doina) martorul tainei..., (Ioana Dinescu) parfumata-n lume, (Ioana Dinescu) flori si-admiratori.


Schimbînd registrul spaţial: (Ioana Dinescu) se preface-n ceai.




3 comentarii:

Unknown spunea...

fără"NOUTATE"surprinzătoare în viaţa teiului/crengii: (mvs) isi leapada frunzele, (Mariko san) irupe în flori, (Doina) răspândind miros..., (Karla) imbobocita, , (Monica Trif) cade o floare.
Dacă nu ar fi existat"PENTRU PRIMA OARĂ"ATUNCI INBOBOCITUL,INFLORITUL,MIREASMA SI CĂDEREA UNEI FLORI nu era NOUTATE,
dar când e" pentru prima oară "aceste faze fenologice devin revelatoare pentru lăstar,e mai mult decât privirea libertăţii dincolo de zid ,e prima zvâcnire a unei altfel de trăiri


doina b

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

E previzibil ca orice puiet sau lăstar să înflorească odată şi odată, e înscris în genotipul lui. Chestia cu zidul nu-i la fel de previzibilă. Şi nici generală.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Şi, în plus, privirea peste zid apropie creanga de un comportament uman, permite trecerea pe nesimţite la o altă interpretare, aceea a creşterii copilului curios să vadă ce-i dincolo de zid.