sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Versul original 44.6 summit pentru pace



Poemul în întregul lui sună aşa:


summit pentru pace –

urmează sigur

un nou război


Ion Untaru (Antologia ROMANIAN KUKAI)


(Doina) semnat pactul de pace -
(
Doina) prea mult despre pace -
(
Doina) pact de pace la un şpriţ -
(
Doina) a mai sosit un motan -

(Mariko-san) Pupat Piaţa Independenţei

(Ioana Dinescu) luna de miere -
(Ioana Dinescu) solnita rasturnata -
(Ioana Dinescu) Marte in Berbec -
(Ioana Dinescu) frate si sora -
(
Sorin) cer de toamna -

(Mariko san) Vrăbii în cireş-

(Karla) Molotov-Ribbentrop-
(Karla) urmează sigur
(Karla) a treia nora
(Karla) maslinul uscat


Ca orice senryu, poemul vizează o meteahnă fundamentală a afacerilor umane. Există în demersurile oricăror organizaţii o afişare fariseică a bunelor intenţii, o supralicitare a unor realizări diplomatice fragile, echivoce şi inconsistente, dacă nu de-a dreptul o încercare mîrşavă de a ascunde maşinaţiuni perfide sub aparenţe euforice. O suită de summituri pentru pace este cu siguranţă un drum spre iad pavat cu cele mai bune intenţii.


O primă serie de completări acuză direct ipocrizia politică: (Doina) semnat pactul de pace -, (Doina) prea mult despre pace -, (Karla) Molotov-Ribbentrop –.


O a doua extinde maladia considerînd-o un nărav uman generalizat: (Doina) pact de pace la un şpriţ –, (Mariko-san) Pupat Piaţa Independenţei, (Ioana Dinescu) luna de miere -, (Ioana Dinescu) frate si sora -, (Karla) a treia nora,


Cea de-a treia o generalizează, extrapolînd-o la întrebul regn viu: (
Doina) a mai sosit un motan -, (Mariko san) Vrăbii în cireş -, pentru ca, în final, semnele nefaste să afecteze întregul univers: (Sorin) cer de toamna -,(Ioana Dinescu) solnita rasturnata -, (Ioana Dinescu) Marte in Berbec -.


Dar cea mai bună, apelînd la simbolul crengii de măslin, constată că şi el s-a ofilit: (Karla) maslinul uscat. Un film italian din 1950 purta un titlu la fel de demascator: Nu-i pace sub măslini. Nici simbolurile nu mai sînt ce-au fost şi nu ne mai salvează de noi înşine.



Niciun comentariu: