miercuri, 11 noiembrie 2009

Versul original 45.3 lebăda neagră


Ultimul vers al poemului este:


Căutînd ceva

se-adînceşte-n lună –

lebăda neagră


Eduard Ţară (OGLINDIRI)


(Anonim) in penumbre

(Karla) ascult cum piere
(Karla) sfarsind in bezna
(Karla) disparand in val
(Karla) oglinda apei
(Karla) pana unde?

(mvs) lumina nopţii

(Sorin) liliac flamand

(Ioana Dinescu) vrajitoarea-n zbor
(Ioana Dinescu) puiul de buha
(Ioana Dinescu) somnambulul

(Doina) un peşte flămând
(
Doina) numai o perlă
(
Doina) lebăda pe lac

(Mariko san) misterul nopţii


Kireji, venind după două versuri în care nu sîntem deloc lămuriţi cine-i agentul căutării, ar trimite destul de firesc la intenţia de a-l căuta, găsi şi numi. Mai ales că, în mod ciudat, în tentativa sa, el se-adînceşte-n lună.


Lebăda neagră vine şi aşteptat, lămurind, odată cu gestul care, fără vreun agent determinat, rămăsese-n suspensie, şi faptul că luna în care ea se adînceşte e doar cea oglindită în lac, şi neaşteptat prin contrastul lebedei cu argintul lunii.


Cîteva completări însă au lăsat în coadă de peşte agentul şi au adăugat doar detalii puţin semnificative: (Anonim) in penumbre sau consecinţe ale primului fapt: (Karla) disparand in val, (Karla) sfarsind in bezna, (Karla) ascult cum piere, în timp ce una singură şi-a arătat printr-o interogaţie nelămurirea: (Karla) pana unde?


Pentru căutători agentul a fost ghicit, după locul în care a fost presupusă luna, pe cer sau în lac, drept: un (Sorin) liliac flamand, (Doina) un peşte flămând, (Ioana Dinescu) puiul de buha, (Ioana Dinescu) somnambulul, (Doina) lebăda pe lac, (Ioana Dinescu) vrajitoarea-n zbor (o soluţie ingenioasă şi hazlie, şi mitică).


Mai greu de acceptat: (Doina) numai o perlă (o formulare cam încîlcită), (Karla) oglinda apei (mai degrabă luna-n oglinda apei), (mvs) lumina nopţii (lumina e emanată de lună, e a ei deci şi nu a nopţii).


Deşi nu numeşte agentul căutării, (Mariko san) misterul nopţii pare să determine ce găseşte cătutătorul nenumit adîncindu-se-n lună.



Un comentariu:

Unknown spunea...

Mai greu de acceptat: (Doina) numai o perlă (o formulare cam încîlcită)
m-am gândit la un culegător de perle care "se adânceşte in lună"iar rezultatul culesului acestui căutător e
DOAR O PERLĂ el se şi adânceşte si iese prin lună si a primit de la ea doar o perlă ,sau poate poleiala aurie pentru clipa scufundării
doina b