marți, 21 aprilie 2009

Versul original 23.2


Primul vers este:


Tropotul de cai –

o ploaie de vară

pe tabla uscată


Dumitru Ifrim (Stîlpi de felinar)


(Mariko san) Răpăie toba-

(doina b) Marsul Radetzky-
(doina b) postalionul-....

(Karla) Tropot de pasi

(Anonim) Topaie vrabii

Prin juxtapunere, cele două părţi ale poemului, fără s-o spună în formula unei comparaţii, asemuiesc zgomotul produs de cai cu acela al ploii. E posibil ca cele două să fie simultane sau consecutive, la fel cum, mai degrabă, oricare din ele o evocă doar pe cealaltă. Ploaia capătă astfel o vigoare nărăvaşă, iar caii o anvergură aproape cosmică. Primul vers este evident forţat ca să prindă cele 5 silabe. Firesc ar fi fost: tropot de cai sau tropotul cailor dacă s-ar fi acceptat o abatere de la un canon, aici fără rost.


Toate cele 5 comentarii au mers pe ideea originalului, duplicarea ritmului. Aceeaşi forţare şi în (doina b) Marsul (lui) Radetzky- şi (Anonim) Topaie vrabii(le) care putea fi salvat aşa: vrăbii ţopăind.



2 comentarii:

Anonim spunea...

Johann Strauss - Radetzky March este denumirea corecta a compozitiei iar la noi este tradus Marşul Radetzky fara ...lui Radetzky
Încetul cu încetul, o dată cu afirmarea noii aristocraţii generate de epoca industrială, detractorii Valsului au fost reduşi la tăcere, cu atât mai mult cu cât Joseph Lanner (1801-1843), Johann Strauss senior (1804-1849) cu "Marşul Radetsky" şi Johann Strauss junior (1825-1899) cu "Dunărea albastră", au făcut ca acest dans să-şi piardă imaginea de dans popular cântat de mici tarafuri de lăutari şi l-au făcut să devină foarte elegant, sofisticat chiar, muzica fiind interpretată de orchestre cu o componenţă foarte complexă, conţinând o varietate mare de instrumente musicale
Johann Strauss – tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac s-a nascut in Viena in 14 martie 1804. A trait pana in 25 septembrie 1849. Johann Strauss a fost un compozitior romantic din Austria cunoscut mai ales pentru valsuri. Cea mai cunoscuta piesa este probabil Marsul Radetzky (numit astfel dupa Joseph Radetzky von Radetz) in timp ce valsul cel mai cunoscut este probabil Lorelei Rheinklänge.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Scuze, credeam că a fost compus pentru vreun conducător de trupe, de armate.