sâmbătă, 31 octombrie 2009

Versul original 43.6 scăpat din spital



Iată şi primul vers:


scăpat din spital -

bătrânelul aleargă

la primul sex-shop...


Iulian Dămăcuş (inedit)


(Manuela D.) vant de primavara

(Manuela Dragomirescu) fluturi in stomac -

(Ioana Dinescu) silicoane noi -
(Ioana Dinescu) proaspatul vaduv -
(Ioana Dinescu) ziua nepotului -

(Mariko-san) stand-up comedy -

(Anonim) visE tata, visE -
(Doina) nunta de aur-
(Doina) neam din Avraam...
(Doina) lesa pierdută...
(anisoara) reduceri de toamnă-

(Karla) dezamagire-
(
Sorin) proaspat sexagenar -

Versul original spune că năravul din fire n-are lecuire. Nu ştim care a fost afecţiunea de care suferă şi pentru care a fost tratat bătrînelul, dar, ameliorat, el ştie că medicii doar te cîrpesc, nu se ocupă de optimizarea sănătăţii tale şi ar vrea să mai fie în toate puterile. Scăpat are aici conotaţii ironice care-l diferenţiază de neutrele ieşit sau externat şi-l apropie de eliberat, slobozit, mai apropiate de situaţia celui ce a fost deţinut, privat de libertate. Bătrînelul pare scăpat ca din puşcă şi slobozit către vechile sale obsesii. Care s-ar putea să-l readucă urgent pe patul de suferinţă.


Mai curînd pleonastică, completarea lui (Sorin) proaspat sexagenar -, poate fi şi o ironie la adresa unui nou început odată cu schimbarea prefixului a celor care sînt tineri... de atîta vreme.


Cele mai multe completări încearcă să motiveze zorul şi zelul bătrînelului printr-o: (Karla) dezamagire – (recentă), prin efectul anotimpului: (Manuela D.) vant de primavara, al emoţiei: (Manuela Dragomirescu) fluturi in stomac -, al ameliorării dotării consoartei: (Ioana Dinescu) silicoane noi -, al eredităţii: (Doina) neam din Avraam..., al veşnicului histrionism al personajului: (Mariko-san) stand-up comedy – (macho), al unei proaspete schimbări de statut civil: (Ioana Dinescu) proaspatul vaduv – sau moral: (Doina) lesa pierdută..., al unei sărbătoriri care trebuie onorată: (Doina) nunta de aur –, a iluziei nemuritoare: (Anonim) visE tata, visE – şi, de ce nu, a generozităţii instructiv-educative a bunicilor: (Ioana Dinescu) ziua nepotului -.


Cea mai reuşită completare rămîne însă cea a Anişoarei care îmblînzeşte obsesia sexuală prin paranoia chilipirului: (anisoara) reduceri de toamnă-.


O temă de succes!




2 comentarii:

Mariko-san spunea...

Am o întrebare pentru Sorin:
- Dacă sexagenarul este bătrânel, nonagenarul ce este?

Sorin spunea...

era in ton sugubat, in spiritul discutiilor care au fost cu ocazia zilei lui Dan Norea. ;)

acum sa raspund si intrebarii: un nonagenar e un pic mai batraior decat un sexagenar, nu? dar, la speranta noastra de viata, la fel de rar ca ozn-urile :)