joi, 29 octombrie 2009

Versul original 43.4 pentru dramaturgUltimul vers este:


Teatru de vară -

nimic printre-aplauze

pentru dramaturg


Şerban Codrin (inedit)


(Ioana Dinescu) nu sperie ploaia

(Karla) repetitie

(Doina) actorii plecaţi
(Doina) doar fluerături...
(Doina) microfon defect...

Cînd e vorba de aplauze, este greu să discerni cui sînt ele adresate. De obicei, publicul aplaudă actorii care ies la rampă şi se pleacă cu mîna la inimă în sens de recunoştinţă. Uneori e invitat pe scenă şi regizorul şi, de ce nu, şi autorul dacă-i vreo premieră. Dar dacă piesa se joacă multă vreme, actorii rămîn beneficiarii aplauzelor spre necazul maşiniştilor, electricienilor şi cabinierelor. (Într-o mică povestire a lui Zoşcenko, electricianul, supărat că două fîţe invitate de el n-au fost lăsate să intre gratuit la spectacol, a stins toate luminile. Şi a motivat apoi aşa: dacă tot se făleşte aşa tenorul şi apare mereu în mijlocul pozei, atunci c-o mînă să cînte şi cu alta s-aprindă luminile!)


Autorul pare să ne transmită frustrarea autorului rămas în umbra actorilor. Ăsta-i spectacolul, nu toţi ies la rampă. Totuşi, în plan secund, putem înţelege că publicul care asistă sau chiar joacă în teatrul verii aplaudă aiurea, uitînd de Dramaturgul Anonim al Înscenării Supreme în care au fost distribuiţi doar pentru roluri efemere.


(Ioana Dinescu), cu nu sperie ploaia, a ştiut să exploateze situaţia teatrului în aer liber, vulnerabil la intemperii.


Celelalte completări au pierdut legătura sintactică din sintagma a doua şi, implicit, şi coerenţa: (Karla) repetitie, (Doina) actorii plecaţi, (Doina) doar fluerături..., (Doina) microfon defect... Mai clar: nu pot fi înţelese ca o continuare cu sens a lui nimic printre aplauze.2 comentarii:

Karla spunea...

Si la o repetitie ,obisnuit, se aplauda.
"Spectatori";doar actorii si "auxiliarii" participanti,(poate si vreun gura-casca)dar,"printre aplauze"...nu tu flori,nici plecaciuni...nici dramaturg..(ca-i dus in lumea umbrelot, adeseoriori) sau...
La un spectacol,FIE EL DAT SI IN SALA DE SPECTACOLE,SE APLAUDA.
Printre aplauze,sigur, bagat in seama va fi si "nedreptatitul" dramaturg cu: amintiri,aprecieri,comentarii, etc.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Nu am pus în discuţie faptul că poate fi o repetiţie sau un spectacol, ci spusa:

"nimic printre-aplauze pentru dramaturg"

se leagă

"nimic printre-aplauze repetiţie"

nu.

Şi nici:

"nimic printre-aplauze actorii plecaţi"
"nimic printre-aplauze doar fluierături"
"nimic printre-aplauze microfon defect"