marți, 23 iunie 2009

Versul original 32.2 Atîtea chipuri



Iată şi primul vers:


Atîtea chipuri

în ţurţurele prelung –

casă pustie


Florina Dobrescu (Stîlpi de felinar)


(doina b) doar o nălucă
(doina b) bucată de cer...
(doina b) oglinda tuiei..
(doina b) umbrele morţii...
(
aserb) păianjen stingher

(Anonim) Lacrimi prelinse
(
elena) Raza izbeste

(Ioana Dinescu) incremenirea
(Ioana Dinescu) apa statuta
(Ioana Dinescu) se strange frigul

(Luca) apa ferecata

(Anonim) Aghiasma statuta
(Anonim) Cruce si spada
(Anonim) Luca si IoanA
(Anonim) Izbeste popa
(Anonim) Stropi in panpers si
(Anonim) Putregai de şiţă
(Anonim) niciun pericol
(Anonim) sicriul mortii
(Anonim) o holograma

(Ioana Dinescu) Țuică ascunsă
anonim hâtru
încurcă apostolii
strope
ște popa

inspira
ția
e în pamper
și și baston -
minte pustie?


Emoţia nu este mărturisită, ni se dă doar de înţeles că autorul, privitorul scrutează prelung ţurţurele care atîrnă de streaşina casei pustii. Pentru el (şi pentru închipuirea noastră generoasă), în acel sloi subţire de gheaţă se întrevăd chipurile celor ce au dat viaţă casei. Ţurţurele poate fi astfel simbolul, şi el trecător, al memoriei afective care opreşte sau încetineşte pentru o vreme curgerea implacabilă a timpului. Ţurţurele adună strop cu strop, ca un pomelnic, lacrima casei.


Cîteva completări ţin morţiş să ne dăscălească asupra conţinutului şi structurii ţurţurelui: (Ioana Dinescu) incremenirea, (Ioana Dinescu) apa statuta, (Ioana Dinescu) se strange frigul, ajutîndu-se şi de metafore: (Anonim) Lacrimi prelinse, (Luca) apa ferecata, (Anonim) Aghiasma statuta, (Anonim) sicriul mortii.


Ţurţurele e văzut apoi ca o oglindă în care se reflectă cele din jur: (doina b) bucată de cer..., (doina b) oglinda tuiei..., sau cele prezente doar în închipuirea noastră: (doina b) doar o nălucă, (doina b) umbrele morţii...


Două completări, replică la casa pustiită, constată că şi în ţurţure au îngheţat relicve: (aserb) păianjen stingher, (Anonim) Putregai de şiţă, iar alte două văd doar un reflex echivoc de lumină: (elena) Raza izbeste, (Anonim) o holograma.


Anonimul are preocupări de exorcist amator: (Anonim) Cruce si spada, (Anonim) Luca si IoanA, (Anonim) Izbeste popa, (Anonim) Stropi in panpers si, finalizate cu succes: (Anonim) niciun pericol!


Dar e apostrofat din public - (Ioana Dinescu) Țuică ascunsă - cu versete ofensatoare:


anonim hâtru
încurcă apostolii
strope
ște popa

inspira
ția
e în pamper
și și baston -
minte pustie?



4 comentarii:

Ioana Dinescu spunea...

Cu tot respectul fata de sensei Corneliu, imi permit sa-l contrazic. Imi atribuie intentii "ofensoatoare" pe care nu le-am avut si nici nu vad de unde ar rezulta. Colegul anonim ne-a cam luat, pe mine si pe Luca, in balon, lucru pe care l-am gustat si la care am raspuns in acelasi ton. Desi marturisesc ca versurile dansului mi se par suficient de eliptice ca sa dea nastere la mai multe interpretari (in ce izbeste popa?, ce este cu penpersii? de unde rasarea pericolul??), eu am ales sa iau varianta unei glume intre confrati, la care am raspuns cu aceeasi intentie.
Il rog deci pe sensei sa nu ma impinga in banca acuzatilor, fiindca nu "apostrofez" si nu "ofensez" pe nimeni.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Văd că ai avut destule ghilimele ca să încadrezi cum se cuvine "apostrofele ofensatoare". Modelul poate rămîne acela al rapsodului tomnatec:

"Un lăstun, în frac, apare
Sus pe-un vârf de trestie
Ca să ţie-o cuvântare
În această chestie.

Dar broscoii din răstoacă
Îl insultă-n pauze
Şi din papură-l provoacă
Cu prelungi aplauze."

Anonim spunea...

Domnule sensei Cornelius,prea multe contraziceri pe spinarea Domniei tale... Da' avand in vedere si luand in considerare de la cine-s ,tre. sa te bucure flatarile,nu ?
Eu,sincer/sincera scriu ; tare m-a fericit critica - ce D. ... ma mai zgaltaie din... balamale si prinde bine dup-o tuica !
Si pe bune , recunosc ca autoarea-i un talent incantator, o "paune"cu bâ'dâc , adorabila ;f. apreciata de mine .
Stiu ca o doare-n ... cot de aprecierea-mi dar, m-a dat gata cu:"iar ma tine priponit",geamul vecinei... tare,tare...cel mai gustos vers savurat de mine. =)) =)) =))

Acu',daca mai arunc cate o gluma acolea,fie ea si mai nesarata ( sanatoasa pt. cei/cele care tin regim de slabire) sa fie luata ca atare ... si sa mi se raspunda dupa revelatie ,cu varf si indesat, ca asta vreau.
Autoarea, cu sensibilitatea-i blagoslovita de Cel de Sus,s-a prins de evanghelisti (sigur si Domnia ta). Cum era sa-i festelesc, ca patru is si cunoscuti ca trei :... Luca si IoanA ; basca k Luca poate fi chiar Anonimul !?
Colega ,(nu cred) - are o foarte bogata fantezie egoista - sa nu priceapa in ce izbeste parintele venit cu aghiasma ("apa statuta" in caldarusa de argint a... ,sfintita cu iz de busuioc) ?! Si cu ce sa izbeasca ?, pai cu ce tinea in mana,soro,cu bastonul din busuioc,nu cu kaldarusa,care era in custodia tarcovnicului. Vezi...sa-i anine-n cap ditamai turture !?... Niciun pericol inaine, si niciunul... dupa .
Pampersii... o imaginatie de-a mea... de mamica...
"Eu,preoteasa i-am dat-o lui ta'su p'aia mica ,ca-i vreme insorita,satu' mic si aproape parasit,asa ca o ora,doua, de plimbareala in aerul curat al bobotezei... sanatate curata ..."
I-am pus si pampersi ; asa poate ,dragalasa, sa mai scapa cate-un pic, pic, precum turturele-n soare. Are unde (in casa o mai tin si-n k gol c-a avut grija popa de fetele lui sa nu simta gerul bobotezei).
Si crucea cu spada isi au povestea lor... eeei... ce nu produce o minte care o ia razna !?
Dar mai bine:

NICIODATA ...........
Sa NU te pui cu o Femeie!

O pereche, sot si sotie, au decis sa-si faca vacanta pe marginea unui lac, caci sotului ii placea sa pescuiasca. Dupa cateva zile petrecute acolo, intr-o dimineata, sotul se intoarse obosit si se hotara sa ia o pauza. Sotia se gandi sa profite ; sa faca o plimbare pe lac, desi nu era prea familiarizata cu locul. A luat barca (in care ramasesera toate ustensilele de pescuit ale sotului), a pornit motorul si dupa ce a mers putin, a ancorat, a deschis o carte si a inceput sa citeasca.

La un moment dat, apare un Gardian Public, cu barca sa. Trage alaturi de-a femeii si-i spune: "Buna dimineata, doamna. Ce faceti aici?"
"Citesc o carte"! replica ea, (intrebandu-se daca "nu e evident?!")

"Va aflati intr-o zona Interzisa Pescuitului"! o informa el.


"Imi pare rau, domnule ofiter, dar NU pescuiesc!... Citesc!!!"



"Da, dar aveti tot echipamentul necesar! Din cate vad, ati fi putut incepe in orice moment! Trebuie sa va retin si sa va dau amenda!"

"Doar pentru ca aveam o carte in mana si citeam?!!" exclama ea stupefiata.

"Va aflati intr-o zona interzisa pescuitului"! o informeaza el din nou.
"Imi pare rau, domnule ofiter, dar nu pescuiesc, ci citesc!

"Da, e drept, dar aveti tot echipamentul. Din cate stiu, sunteti capabila sa incepeti oricand.. Am sa va retin, si am sa va dau amenda!"


"Daca veti face asa ceva, am sa va acuz de viol!"! spuse femeia.

"Dar nici macar nu v-am atins!" spuse gardianul public.

"Da, e adevarat, dar si dumneavoastra aveti tot echipamentul necesar... Din cate stiu, ati putea incepe in orice moment !"



"O zi buna, doamna!" raspunse el, si-o sterse.


MORALA: Nu te apuca sa-i aduci argumente, unei femei care citeste
E clar, ca e capabila sa gandeasca

Ioana Dinescu spunea...

Draga colega,

in sfarsit, mi-am gasit si eu un "adversar" demn de mine...:)
Sa inteleg ca imi arunci manusa?...foarte bine: o ridic (si ma uit sa vad daca n-are vreo ruptura). Daca te pot face fericit cu nitica critica, las pe mine....o vom tine tot intr-o fericire....:)
Multumesc pentru aprecieri si "alinturi", pe care le iau drept SINCERE (si de ce n-ar fi?!...:). Simpatia se bazeaza pe reciprocitate, caci si eu apreciez senryurile matale, pe care ni le servesti regulat, ca maslina la tuica. Asta ca sa vezi ca nu ma doare nici macar in cot de aprecierile matale, ci cel mult produc alte simptome corporale la laudele tale colegiale(imi creste tensiunea si mi se accelereaza pulsul...ca la tinerete!.:))
Bazeaza-te deci pe mine, cand e vorba de raspuns - cu varf si indesat - la provocari. Doar ca trebuie sa-i linistim pe cei ce ne citesc, ca nu e vorba de incaierare (desi asa arata schimbul de replici dintre noi), ci doar de niste ghionturi amicale.
Restul povestilor cu popii si preotesele care se tin de tot felul de parascovenii cred ca depaseste cadrul rubricii in care ne aflam. Ca sa nu-i speriem prea tare pe cei din jur, propun sa ne mutam - pentru dueluri de genul acesta - pe mailurile noastre (melancolitza@yahoo.de).
Judecand dupa mirarea pe care o ai, ca pana si femeile pot gandi din cand in cand (mai ales daca se mai si nimereste sa citeasca), banuiesc ca nu apartii speciei respective...:))