marți, 16 iunie 2009

Versul original 31.2 un cerc de linguri



Ultimul vers este:


Culegătorii

împrejurul strachinii –

un cerc de linguri


Şerban Codrin (Stîlpi de felinar)


(aserb) o rugăciune

(doina b) un cerc de mâini,de guri
(doina b) un cerc de linguri
(doina b) frunţi aplecate...
(doina b) foamea dă ocol
(
elena) luna in patrar

(Anonim) record Guiness Book

(Mariko san) soare la apus
(Mariko san) clinchet de linguri

(Ioana Dinescu) masa tăcerii
(Ioana Dinescu) răsplata rodului
(Ioana Dinescu) fac plinul pe mâine

(Karla) hora unirii
(Karla) balta uscata
(Karla) au ramas ciorchinii

(Andreea) Pioasa ruga
(
Andreea) Sunet de foame
(
Andreea) Sfarsit de ziua

(Ana Bezem) se risipesc și norii

(Anonim) muste dau roata
(Anonim) potolesc foamea
(Anonim) chiorait de mate


Masa, pentru lucrătorii cîmpului, chiar aşezaţi pe iarbă în jurul unei străchini, era un ritual. Femeia, care mergea iute-iute cu baniţa-n cap, trebuia să facă de două ori drumul pînă la “loc” cu prînzul ăl mic şi ăl mare. Şi-ntre timp să gătească încă o oală, două cu de-ale gurii. Pînă să se strîngă “oamenii” (mai erau şi femei printre ei), aşeza un şervet, o strachină mare cu ce gătise, o mămăligă şi cercul de linguri în aşteptare. Era momentul în care prididea. Înainte să dea ţignal.


Oamenii mîncau în tăcere. Deşi mîncau din acelaşi blid, lingurile nu se ciocneau. Oboseala dădea un ritm domol înghiţiturilor, între care trupurile se destindeau după atît trudă. Păreau adunaţi, în cerc, la o masă de taină.


Doina a găsit şi ea: (doina b) un cerc de linguri, ca şi Mariko: (Mariko san) clinchet de linguri, dar şi (doina b) un cerc de mâini, de guri şi, mai prozaic: (doina b) frunţi aplecate..., (doina b) foamea dă ocol. Au completat ritualul celor aşezaţi în cerc: (aserb) o rugăciune, (Andreea) Pioasa ruga.


În obişnuitul său stil, anonimul escaladează persiflarea: (Anonim) potolesc foamea, (Anonim) chiorait de mate, (Anonim) muste dau roata.


Unele completări au găsit că e necesar un decor temporal: (elena) luna in patrar, (Mariko san) soare la apus, (Andreea) Sfarsit de ziua, (Ana Bezem) se risipesc și norii (poate solidari cu hărnicia culegătorilor). Acelaşi stil uşor festivist şi la: (Ioana Dinescu) răsplata rodului, culminînd cu entuziasta: (Karla) hora unirii.


Cu referire critică la culegători: (Karla) au ramas ciorchinii şi cu reproş pentru zelul excesiv: (Karla) balta uscata şi, în fine, menţionînd chibzuinţa lui ce poţi face azi…: (Ioana Dinescu) fac plinul pe mâine.


Şi iată şi două completări de nota zece: (Ioana Dinescu) masa tăcerii, evocînd acea solemnitate a oboselii şi, un autentic senryu: (Anonim) record Guiness Book.



Niciun comentariu: