sâmbătă, 27 decembrie 2008

Versul original 13.6 Să fiu stupul gol?


Iată şi ultimul vers:


Vin albinele.

Să fiu mărul înflorit?

Să fiu stupul gol?

Florin Grigoriu (Luna în ţăndări)


O frunza ruginie cade. (Plimbareatza)

Nu,las pe altul! (Puiu)
Am cam obosit (Puiu)
in toamna vietii?
(Puiu)
A cata oara (Puiu)
Polen din belsug. (Anonim)
Petale albe (Anonim)
Hrana stupului (Anonim)

Polen din belşug (Anonim)
Zâmbeşte,soare! (Anonim)
Naşul zânelor (Anonim)

Fructe de aur!? (Karla)

destin implinit (Karla)

sau e fum in stup (Doina B)
sau miros a tei!!???? (Doina B)
dece-or fi plecând ? (Doina B)
sau pomul lăudat? (Doina B)
sau fagurele? (ion untaru)
(wyu) să fiu o mare?

toate la timpul lor. (anisoara)


Impresionat de rumoarea harnică a albinelor, autorul ar vrea să fie cît de cît pe măsura acestei însufleţiri primăvăratece. Nu cumva această roire îl implică şi pe el? Entuziasmul său se rosteşte însă indecis, într-o alternativă în care deocamdată, uimit, nu poate alege între a fi doar sursa trecătoare sau locul în care se adună mierea.


Simetria originalului nu a fost găsită decăt de Untaru: sau fagurele? (ion untaru). Puiu, într-un puseu negativist, s-a cam recuzat: in toamna vietii? (Puiu), A cata oara (Puiu), Nu,las pe altul! (Puiu), Am cam obosit (Puiu). Nici Anişoara, aparent cumpănită, n-a fost departe de acest spirit delăsător: toate la timpul lor. (anisoara). Doina, simţindu-se vizitată nemeritat, s-a repliat într-un refuz ironic: sau e fum in stup (Doina B), sau miros a tei!!???? (Doina B), sau pomul lăudat? (cu înţelesul pe degeaba) (Doina B) şi s-a păstrat în nedumerire: dece-or fi plecând ? (Doina B).


Plimbăreaţa a nimerit un refuz de departe mai sugestiv: O frunza ruginie cade. (Plimbareatza), în care imaginea spune totul fără nici o retorică.


O serie de comentarii nu au găsit tonul pentru al treilea vers care trebuia legat (sintactic şi logic) de anterioarele ori printr-o altă alternativă, ori printr-un răspuns: Polen din belsug. (Anonim), Petale albe (Anonim), Zâmbeşte,soare! (Anonim), Naşul zânelor (Anonim), Fructe de aur!? (Karla), destin implinit (Karla). Şi wyu lasă o oarecare nedumerire cu privire la legătura de sens cu primele două versuri: (wyu) să fiu o mare?



2 comentarii:

Anonim spunea...

Hei,oameni buni,ati uitat de redundanta?!"Albine" si" stup" in acelasi haiku?!Atat in original cat si in completari!(fagure,polen,etc).
Din partea mea felicit pe colegii care au reusit sa evite redundanta.
Puiu
DEX=REDUNDANTA=Abundenta inutila de expresii,de cuvinte sau de imagini in formularea unei idei.

Anonim spunea...

Am ascultat propozitia si mi s-a parut un pic Hitchcockciană "Vin albinele."

Un curajos ar spune: "Să fiu măr înflorit", dar un fricos nu s-ar ascunde in mare? Si-apoi m-am gandit ca prezumtia dulcelui are nevoie de putin contrast.:)