joi, 25 decembrie 2008

Versul original 13.3 pînă la stele



Iată şi ultimul vers:


După înserat.

cîmpul plin de greieri

pînă la stele

Dan Florică (Luna în ţăndări)


toată orchestra (Doina B)
cânt către stele..... (Doina B)
restu-i tăcere.... (Doina B)
"Corul robilor" (Doina B)
Odă furnicii.... (Doina B)
prea multe fracuri!! (Doina B)
nori se-aduna (mirela_flb)
linistitor rasuna (mirela_flb)
armonios rasuna (mirela_flb)
raze de luna (mirela_flb)
Ce bine-i acasă.
(livia ciupav)
Primele stele. (
livia ciupav)
De nu s-ar sfârşi. (
livia ciupav)
Broastele-au tacut (Puiu)
Nu doarme nimeni (Puiu)
Vine ea iarna (Puiu)
ucisi de brume (Puiu)
Greu vine somnul (Puiu)
Noapte de vara (Puiu)
si n-am mai scris nimic (Puiu)
Am 6 silabe in versul 3 pentru a echilibra compozitia care are 6 silabe in versul 2.Ce usor era sa se scrie: "campul e plin de greieri" - 7 silabe - si totul era OK.De data asta mi-au placut mai mult propunerile Liviei.In special acel "singur pe prispa" iti da acel sentiment de insingurare atat de pretuit de catre japonezi,in contrast cu harmalaia produsa de greieri si care nu reuseste sa-ti alunge aceasta stare. (Puiu)

şi fânu-i cosit. (Wyu)

simfonia naturii (anisoara)

şi de licurici (ion untaru)
-Hadem la concert! (karla)

norii scuturati (Monica Trif)

şi miros de fân (ion untaru)


Frumuseţea multor poeme constă în simplitatea unor rezolvări paradoxale. După înserat ne introduce în atmosfera contemplativ-tihnită în care dintr-o dată spaţiul gol şi întunecat pînă la stele se umple de mister şi înfiorare. Nimic mai firesc decît să resimţi că el este străbătut şi configurat de liniile de forţă magice ale cîntecului miilor de greieri care umplu cîmpul.


Tendinţa de a ajunge şi a se conecta la stele a fost remarcată de: cânt către stele..... (Doina B), linistitor rasuna (mirela_flb), armonios rasuna (mirela_flb), Primele stele. (livia ciupav).


Alte comentarii au simţit doar amploarea, seducţia, consecinţele mai apropiate ale corului cîmpenesc: toată orchestra (Doina B), "Corul robilor" (Doina B), Odă furnicii.... (Doina B), prea multe fracuri!! (Doina B), Ce bine-i acasă. (livia ciupav), De nu s-ar sfârşi. (livia ciupav), Broastele-au tacut (Puiu), Nu doarme nimeni (Puiu), Greu vine somnul (Puiu), Noapte de vara (Puiu), simfonia naturii (anisoara), -Hadem la concert! (karla) sau au găsit un acompaniament pentru neosteniţii greieri: raze de luna (mirela_flb), şi fânu-i cosit. (Wyu), şi de licurici (ion untaru), şi miros de fân (ion untaru).


Simţind o oarecare mustrare de cuget pentru lenea contemplativă la care te îndeamnă greierii, Puiu spune: si n-am mai scris nimic (Puiu) şi cu un fel de tandreţe răzbunătoare închipuie: Vine ea iarna (Puiu), ucisi de brume (Puiu), ameninţare pe care o resimt şi: nori se-aduna (mirela_flb), norii scuturati (Monica Trif), dar căreia îi pune capac hamletian Doina: restu-i tăcere.... (Doina B).



Un comentariu:

Anonim spunea...

cand fanu-i cosit, greierii nu-si mai gasesc atat de usor hrana si nici culcus