sâmbătă, 13 decembrie 2008

Versul original 12.5 pe-o singură frunză


Poemul întreg este:


Zi de martie –

pe-o singură frunză

toată zăpada

Valentin Busuioc (Luna în ţăndări)


De pe suflet nu s-a dus (Puiu)
Se va asunde-n pamant (Puiu)
Unde o sa se duca (Puiu)
Mugurii vietii scurmă (Karla)
Soarele scorojeşte (Karla)
urme de păsări prin (anisoara)
pe umăr de ghiocel (Doina B)
pe crestele munţilor.... (Doina B)
iarna a năvălit cu... (Doina B)
ghioceii domină.... (Doina B)
in umbra mugurilor...arăturii (Doina B)
prea puţină pentru grâu......
(Doina B)
intr-o fotografie (
Monica Trif)

se duce şi ea precum (Anonim)

călcată în picioare, (ion untaru)

Este într-adevăr vorba de un fapt, un eveniment mărunt, dar cu o semnificaţie majoră pentru că surprinde într-o imagine simbol venirea indubitabilă a primăverii: zăpada s-a restrîns atît de mult, încît încape toată doar pe o singură frunză. Ziua de martie este confirmată astfel decisiv şi subtil.


Pentru unele comentarii, ziua de martie nu este suficient de convingătoare şi zăpada pune încă probleme: De pe suflet nu s-a dus (Puiu), Se va asunde-n pamant (Puiu), Unde o sa se duca (Puiu). Pentru altele, ea este subminată de forţele impetuoase ale vieţii: Mugurii vietii scurmă (Karla), Soarele scorojeşte (Karla), urme de păsări prin (anisoara), ghioceii domină.... (Doina B), se duce şi ea precum (Anonim), călcată în picioare, (ion untaru).


Doina resimte doar vremea capricioasă a Babelor: pe umăr de ghiocel (Doina B), iarna a năvălit cu... (Doina B), in umbra mugurilor...arăturii (Doina B), prea puţină pentru grâu...... (Doina B). În fine, alte comentarii o exilează din peisaj în depărtări: pe crestele munţilor.... (Doina B), intr-o fotografie (Monica Trif).



Un comentariu:

Anonim spunea...

O,Doamne,era asa de greu ca la versul II ,care are 6 silabe,sa se scrie:"pe o singura frunza" - 7 silabe - si atunci era perfect!
Puiu