vineri, 12 decembrie 2008

Versul original 12.4 Sus o singură frunză



Tot poemul este acesta:


Lacul de jad.

Sus o singură frunză

leagănă liniştea.

Titus Andronic (Luna în ţăndări)


pe braţul nins al nimfei (Wyu)

o frunză verde de-arin (Doina B)
atârnătorul ament..... (Doina B)
doar o singură frunză... (Doina B)
norul alb purtat de vânt... (Doina B)
intre trestii luna (
anisoara)
doar vântul printre nuferi (karla)
numai cercuri si frunze (Puiu)
de pe dulapul uitat (Puiu)
de cu seara pana-n zori (Puiu)
sufletului meu nu-i mai (Puiu)
norii tulburati (
Monica Trif)


Între lacul de jad, cu care începe poemul, şi liniştea, cu care se încheie, este surprinsă atmosfera de însingurare tăcut contemplativă, aproape indusă de cadrul verbal în care cuvîntul jad reverberează şi sugerează o culoare liniştitoare, nemişcarea pietrei şi o notă de exotism extrem oriental. Totul este tăcere (prin care, cum spune un poet, toate îşi răspund), iar faptul minimal – legănarea unei frunze – nu face decît să contamineze întregul lumii care se balansează abia perceptibil.


În trei variante Doina a prins în totul farmecul poemului: o frunză verde de-arin (Doina B), doar o singură frunză... (Doina B), norul alb purtat de vânt... (Doina B), mai scrişnit cu atârnătorul ament..... (Doina B).


Alte comentarii au coborît motivul mişcării la nivelul lacului, ceea ce însă poate încreţi nepermis apa... de jad: intre trestii luna (anisoara), doar vântul printre nuferi (karla), numai cercuri si frunze (Puiu). Monica însă l-a ridicat la cer: norii tulburati (Monica Trif). Wyu a introdus (cam stîngaci în exprimare) un motiv mai livresc: pe braţul nins al nimfei (Wyu).


Puiu se pare că a ignorat punctul de după primul vers: de pe dulapul uitat (Puiu), de cu seara pana-n zori (Puiu), doar în ultima intervenţie descurajat sau poate doar zeflemist adoptă negativismul: sufletului meu nu-i mai (Puiu).



Un comentariu:

Anonim spunea...

He,he,eu marefeream la un lac de mobila!Mai neobisnuita culoarea de jad la mobile,dar in principiu se poate!Am fost prea abscons!
Puiu