vineri, 25 septembrie 2009

Versul original 39.5



Iată şi ultimul vers:


noapte fără somn –

doar greierii mai luptă

cu maneliştii


Gabriel Iordan-DOROBANŢU (Antologia ROMANIAN KUKAI)


(anisoara) cu dorurile.

(Scoartza) s-alunge grijile.

(Elisabeta) vine iar toamna

(Doina) cu decibelii
(
Doina) cu nişte broaşte....
(
Doina) cu huhurezii...
(
Doina) cu beţivanii....
(
Doina) si alţi manelişti...
(
Monica Trif) cu stelele

(Anonim) cu cainii ce latra

(Gheorghe S.) cu liniştea.

(Mariko san) c-un fluier duios

(Ioana Dinescu) cu cucul din ceas


Se-nţelege că autorul n-a putut să doarmă din cauza manelelor. Şi că insomnia a fost productivă: neputînd să doarmă, a avut revelaţia tristă că civilizaţia a luat-o razna, că, în afara greierilor, nimeni nu mai luptă cu metehnele ei care au pervertit gustul. Căci maneliştii nu sînt decît vîrful de lance al unei ofensive pe front larg: orgia de lumină a urbei a izgonit firmamentul plin de stele, decibelii daţi la maximum au acoperit sunetele discrete ale nopţii, nevoia permanentă de anturaj a anulat posibilitatea contemplării şi a meditaţiei, oferta îmbelşugată de distracţii consumiste hipnotizează şi face uitată bucuria reveriei. Este un fel de recunoaştere penitentă. Omul a pierdut partida, greierii însă, îşi continuă cu tenacitate cîntecul lor firav.


O parte din completări au minimalizat înţelesul cuvîntului luptă: (Doina) cu nişte broaşte..., (Doina) cu huhurezii..., (Monica Trif) cu stelele, (Anonim) cu cainii ce latra, (Gheorghe S.) cu liniştea, (Mariko san) c-un fluier duios, aici nu-i vorba de nicio luptă, toate cele enumerate fac parte organic din corul armonic al nopţii. Dacă intră în dialog, o fac contrapunctic.


Pe linia originalului, dar mai modeste: (Doina) cu decibelii, (Doina) cu beţivanii..., (Doina) si alţi manelişti... (care alţi?).


Duioase, fără detentă: (
anisoara) cu dorurile, (Scoartza) s-alunge grijile, (Elisabeta) vine iar toamna (fără să lege sintagmatic cu versul anterior).


Şi iată şi o luptă decentă, onorantă, fără handicap: (Ioana Dinescu) cu cucul din ceas.



Niciun comentariu: