joi, 29 ianuarie 2009

Versul original 16.4 Nu se aud greieri



Întreg poemul sună astfel:


Octombrie pe ducă.

Nu se aud greieri –

tic-tac de ceasornic

Dumitru Radu (Luna în ţăndări)


in taraitul ploii (Puiu)

in casa pustie (Puiu)
il insoteste (Puiu)
de unde se aude (Puiu)
Ne tulbura somnul (Puiu)
si viata se scurge in (Puiu)
ia cu el timpul in (Puiu)
pe ram un măr.. (doina B)

măr pe-o rămurea (doina B)

măr pendulând .. (doina B)
iarna in prag (doina B)
măsor sfârşitu-n (doina B)
pe olan ploaia-n (doina B)
trece vremea in (doina B)
o gaură-n jgheab (doina B)

balansul leaganului, (Sorin Toma BOC)
aprind o lumânare (Karla)
toamna lui Vivaldi (Karla)
s-au dus dracu greierii (Karla)

Ideea din octombrie pe ducă este sensibilizată în următoarele versuri prin opoziţia dintre cîntecul greierilor şi ticăitul ceasornicului. Versurile nu se încadrează în canonul 5-7-5, cred deci că ar fi fost mai firesc versul Nu se mai aud greieri care nu mai avea ce încălca. Toamna tîrzie şi natura moartă sau amorţită, intrarea în bîrlog schimbă semnificativ şi registrul sonor al ambianţei. Monotonia vie şi fascinantă a melopeei greierilor este înlocuită de tic-tacul searbăd şi plictisitor al unui mecanism stupid. Timpul care pulsa pînă la stele se tîrîie acum obsesiv într-o odaie strîmtă.


Fără să găsească inspirata opoziţie greier-tic-tac, completările sînt sensibile la anxietatea interiorului privat de viaţa în natură, la ticăitul ceasului acompaniat de ţîrîitul ploii: in taraitul ploii (Puiu), in casa pustie (Puiu), il insoteste (Puiu), de unde se aude (Puiu), Ne tulbura somnul (Puiu), si viata se scurge in (Puiu), ia cu el timpul in (Puiu), pe olan ploaia-n (doina B), măsor sfârşitu-n (doina B), iarna in prag (doina B), trece vremea in (doina B) sau la anemicele gesturi pe care le mai observă afară: pe ram un măr.. (doina B), măr pe-o rămurea (doina B), măr pendulând .. (doina B), o gaură-n jgheab (doina B).


Doar Karla aminteşte cu o imprecaţie de greieri: s-au dus dracu greierii (Karla) şi le aprind(e) o lumânare (Karla), ascultînd în compensaţie toamna lui Vivaldi (Karla). Sorin a găsit şi el o modalitate de a exorciza duhul nefast al orologiului ticăit: balansul leaganului, (Sorin Toma BOC).



Un comentariu:

Anonim spunea...

Da,ar fi fost mai fires versul:"Nu se mai aud greieri" care are 7 sb,dar care venea sa se adauge la primul vers de 7 sb si la cel de-al treilea 6 sb,marind bulibaseala la 20 sb(!)Ca sa ne fi incadrat in 17 sb,versul III ar fi necesitat numai 4 sb.Cred ca am sa-mi economisesc eforturile,luand in considerare hk propuse pentru completare,care respecta forma clasica a hk.E pacat sa-mi risipesc putinul timp care-l mai am de trait.
Puiu