luni, 14 decembrie 2009

Versul original 48.7 se-nchină trei sălcii


Tot poemul sună aşa:


Pe malul apei

se-nchină trei sălcii –

apune soarele!


Radu Patrichi - (Bătrînul încearcă)


(Mariko-san) în culcuşul de trestii
(Mariko-san) în cuibul de gâşte

(Anonim) tantari la promenada

(Manuela D) joaca umbrelor în vânt -
(Manuela D) doar poteca prin iarbă -
(Manuela D) broscuţele în salturi -

(Mariko-san) lebăda printre trestii -

(Karla) doua umbre lipite-
(Karla) vin greierii la concert-

(Ioana Dinescu) o salcie vede rosu -
(Ioana Dinescu) efemeridele se sting -

Seară pe malul apei. Timpul şi locul deja precizate. Ce lucru deosebit se poate întîmpla?


Localizări suplimentare: (Mariko-san) în culcuşul de trestii, (Mariko-san) în cuibul de gâşte – îmbiind soarele la culcare.


Adăugînd detalii ale singurătăţii: (Manuela D) joaca umbrelor în vânt -, (Manuela D) doar poteca prin iarbă -, (Mariko-san) lebăda printre trestii –, (Ioana Dinescu) o salcie vede rosu – (? avertisment, sancţiune, furie, semafor, frunze de toamnă...).


Alte detalii, picante: (Anonim) tantari la promenada, cu animatoare: (Manuela D) broscuţele în salturi -, cu pregătiri: (Karla) vin greierii la concert-, cu ison apus-stingere: (Ioana Dinescu) efemeridele se sting –.


Cea mai bună pentru sugestia contemplativului augmentat prin erotic:
(Karla) doua umbre lipite-.


Originalul găseşte elementul care să sugereze sentimentul de smerenie în chiar tabloul evocat. E gestul ritual pe care sălciile îl fac zilnic la vecernie.



2 comentarii:

Ioana Dinescu spunea...

cu ison apus-tingere (nu doar!): "Efemeridele se sting": dupa cum se stie, efemeridele traiesc doar o zi. Apusul reprezitna pentru ele si momentul mortii. Ele se sting din viata asa cum ziua se stinge la apus.

o salcie vede rosu – (? avertisment, sancţiune, furie, semafor, frunze de toamnă...). ..:)..mai simplu: la apus culoarea predominanta este rosu, culoare ce se rasfrange si in apa. Cum salcia "priveste" apa, aplecata deasupra, e clar ca nu poate vedea decat rosu.

Anonim spunea...

"apune soarele"; e clar ca urmeaza o noapte senina si tot atat de clar ca "efemeride se-aprind" pe... seninul cer al gurii.
Traiasca corida !
=))