miercuri, 2 decembrie 2009

Desluşiri

Ioana Dinescu spunea...

P.S. Il rog pe sensei Corneliu sa incerce sa ne dea haiku-uri nepublicate pe net. Urmaresc acest fenomen de mai multa vreme: este suficient sa dam un "search" pe google cu cele doua versuri, ca sa apara haiku-ul complet, cu versul lipsa. O parte din completari preiau acest vers ca atare, sau il modifica neesential. Nu cred ca acesta este sensul acestui exercitiu....:).

Mariko-san spunea...

Ne daţi şi dumneavostră concediu fără plată?
În ceea ce mă priveşte, nu doresc nici o schimbare, nici alt format şi... NICI ALT MODERATOR!!
Faptul că poemele sunt luate spre completare din antologii care pot fi accesate on-line, are cel puţin un scop benefic cu impact de lungă durată: să citeşti antologia din "scoarţă-n scoarţă"

Mă bucur că cele două comentarii se contrazic. Mariko-san sesizează efectul, pe care l-am urmărit premeditat, de a trimite pe participanţi la sursă, de a-i determina să înveţe căile către surse şi, eventual, de a a le bătători, citind volumele deja existente în BRK. Cu puţina experienţă pe care am căpătat-o făcînd aceste încercări, am priceput că, mai ales dacă e vorba de persoane care abia se apropie de haiku, este mai mult decît recomandabil să-i trimiţi nu doar către locurile unde poti citi, dar să-i obligi să şi navigheze pe internet dobîndind deprinderi de căutători. Faptul că vor copia e un delict minor, tot vor cîştiga modalităţi de a folosi facilităţile internetului. Dacă se vor rezuma doar la atît, este treaba şi limita lor.

Ioana se situează, mai curînd contrariată, pe poziţia expertului vexat, dînd în vileag potlogăria. Dacă în primă instanţă, călătoria pe internet era fructuoasă, acum se dovedeşte doar o încurajare a imposturii. Aşa şi este, e poate o calitate a conaţionalilor, cînd nu trăiesc doar în dorul lelii, le place să-şi fure căciula.

Rămîn la părerea că a posta aici poeme deja publicate pe internet este benefic pentru semnalarea surselor. Bănuiesc că, după o scurtă perioadă de acomodare, cei care cred că păcălesc pe cineva, folosind aceste surse doar pentru a se împăuna pueril cu ceea ce n-au comis ei, vor înţelege că e mai bine să încerce să elaboreze propriile completări. Voi încerca însă să postez şi poeme care nu pot fi găsite pe internet care vor fi astfel o provocare egală pentru toţi... fiindcă , nu-i aşa, toţi sîntem români mai mult sau mai puţin oneşti.
2 comentarii:

Sorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Monica Trif spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.