marți, 24 februarie 2009

Versul original 18.7 Zarzări în floare



Primul vers al poemului este:


Zarzări în floare –

O bătrînă se roagă

În faţa icoanei.


Livia Ciupav (Printre anotimpuri)


(Anonim) E noapte

(Florinel) Pâlpâie lampa -
(Doina b) Spaţiul sacru-
(Doina b) Fără incălţări-
(Doina b) Miros de smirnă-
(Doina b) candela stinsă...
(Doina b) mamă fără fiu..

(Puiu) Ingenunchiata
(Puiu) In criza de timp
(Puiu) Uitata de toti
(Puiu) Amurg de iarna

(Sorin Toma BOC) ploi nesfarsite -
(
Doru Emanuel) licăr în noapte
(
Monica Trif) razboi in Gaza-
(Mariko san) Namu Amida...

(Andrei S) Coroană de spini -

Există un puternic contrast între primul vers şi următoarele două. Veşnica reîntoarcere a primăverii cu pomii în floare şi retragerea şi reculegerea bătrînei în faţa icoanei. Izbucnirea impetuoasă a naturii şi concentrarea în faţa imaginii de dincolo de lume a sacrului.


Cele mai multe comentarii nu au contrapus însă o altă imagine rugăciunii bătrînei în spaţiul sacru, cum consemnează evident prea abstract Doina, ci s-au rezumat la a preciza cadrul cu diverse detalii de timp, atmosferă, atitudine: (Anonim) E noapte, (Doina b) Fără incălţări-, (Doina b) Miros de smirnă-, (Doina b) candela stinsă..., (Doina b) mamă fără fiu.., (Puiu) Ingenunchiata, (Puiu) In criza de timp, (Puiu) Uitata de toti, (Puiu) Amurg de iarna, (Sorin Toma BOC) ploi nesfarsite -, (Monica Trif) razboi in Gaza-, (Mariko san) Namu Amida... (incantaţie budistă), (Andrei S) Coroană de spini -, unele dintre ele subliniind gestul pios. Mai discrete, subliniind prin imagine umilitatea gestului de a te ruga: (Florinel) Pâlpâie lampa -, (Doru Emanuel) licăr în noapte.


Revenind la original, nimic din construcţia poemului nu ne împiedică să omologăm icoana cu zarzării în floare. Poate că bătrîna stă pe scăunelul ei vechi la soare, cu mîinile muncite în poală şi se încredinţează florilori albe în care sacrul este la fel de prezent ca într-o veche icoană. Poate că zarzări în floare notează doar o epifanie.




2 comentarii:

Anonim spunea...

Lacrima cade

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Dacă citeai cu atenţie ce facem, nu scriai aici acest comentariu, ci acolo unde l-au scris toţi cei care sînt citaţi în text, la Haiku 18.7

Poate altădată.