miercuri, 18 februarie 2009

Versul original 18.2 Cu pietricele-n pantofi



Primul vers, într-adevăr neaşteptat:


Cu pietricele-n pantofi

scap de singurătatea

drumului


Ana-Olimpia Sima (Fl. Grigoriu – Autoare de haiku din România)


(Puiu) Imi chem prietenii
(Puiu) A rasarit luna
(Puiu) Ajuns la capat

(Florinel) O gărgăriță -

(Sorin Toma BOC) primul fulg de nea -

(Anonim) Marea iubire-
(Anonim) Se duc zilele-
(Anonim) Cu damigeana
(Anonim) Cu soacra-mea-
(Mariko san) Indragostita -

(Doina B) Urmându-mă umbra-
(Doina B) gânduri,gânduri,gânduri
(Doina B) Grija de mâine...
(Doina B) flutur pe umăr ...

(Karlr) Prietenul meu-
(
Doru Emanuel) răsare luna
(
Doru Emanuel) cântec de greier

Primul vers aminteşte de un poem asemănător ca intenţie (al lui Bashō sau Issa). Acolo era vorba de ţînţarii din colibă, aici de pietricelele din pantofi. În ambele cazuri, intruşii, ce provoacă în mod firesc doar inconfort, sînt recuperaţi şi convertiţi în însoţitori care te ajută miraculos să scapi de singurătatea drumului sau a nopţii. Este în această generozitate a adoptării acestor existenţe umile o probă de gîndire şi simţire zen. Dar aceasta nu e prea departe de basmele în care fata harnică grijeşte cuptorul dărîmat şi mărul plin de omizi... Cînd un poem este bun, înseamnă că autorul a încălcat cu talent regulile, a profitat de existenţa lor doar pentru a demonstra în ce mod suprafiresc creaţia adevărată îşi manifestă libertatea. Nu-i aici nici kireji, nici 5-7-5, e doar o propoziţie umilă şi neglijentă, dar plină de har. Un aforism totuşi, dar al unei gîndiri concrete care pregetă să generalizeze.


Să vedem cum au procedat cei care au căutat primul vers. În primă instanţă au deşertat sacul locurilor comune, banalităţii şi evidenţelor: (Puiu) Imi chem prietenii, (Puiu) Ajuns la capat, (Anonim) Marea iubire-, (Anonim) Cu damigeana, (Anonim) Cu soacra-mea-, (Mariko san) Indragostita -, (Doina B) Urmându-mă umbra-, (Doina B) gânduri, gânduri, gânduri, (Doina B) Grija de mâine..., (Karlr) Prietenul meu-.


Doar cîteva completări găsesc întoţitori pe măsura unei singurătăţi decente care să respecte valoarea wabi-sabi: (Puiu) A rasarit luna, (Florinel) O gărgăriță -, (Sorin Toma BOC) primul fulg de nea -, (Doina B) flutur pe umăr ..., (Doru Emanuel) răsare luna, (Doru Emanuel) cântec de greier.


Categoria se „schimbă-n neînţelesuri şi mai mari”: (Anonim) Se duc zilele-.




Niciun comentariu: