duminică, 28 septembrie 2008

Versul original 2.1 am totul dinainte



Poemul este unul de notorietate:


Merii în floare –

am totul dinainte

pe masa goală


Serban Codrin (Luna în ţăndări)


Cosuri asteapta cuminti (Oana Bold)

bondarii bazaie (Monica Trif)

visând la tot ce-mi doresc (Doina)
până la rod, de toate (
Doina)
dor de fructe rumene (
anisoara)
o ţigancă dansează (Dan Norea)
omizile se-ntâlnesc (Dan Norea)

în inspectie musca (Henriette Berge)
pisica sta la soare (Henriette Berge)

am totul dinainte (Florinel)

Vom pune panerele (Puiu)
imbatator parfum (
livia ciupav)
doar umbre se scalda (Sorin Toma BOC)

umbra copilăriei (Radu Kretzudava)

si-o ultima ninsoare (Puiu)

dedesubt o albină (ion untaru)

pete de zăpadă pe masa goală (Doru Emanuel)



Cu bătaie scurtă, în context, versurile adăugate au fost: bondarii bazaie (Monica Trif), omizile se-ntâlnesc (Dan Norea), în inspectie musca (Henriette Berge), pisica sta la soare (Henriette Berge), imbatator parfum (livia ciupav), dedesubt o albină (ion untaru), doar umbre se scalda (Sorin Toma BOC). Ele n-au depăşit cadrul mesei de sub merii înfloriţi.



Cu bătaie un pic mai lungă, unii au închipuit deja roadele: Cosuri asteapta cuminti (Oana Bold), Vom pune panerele (Puiu) sau măcar dorul lor: dor de fructe rumene (anisoara), visând la tot ce-mi doresc (Doina), alţii au căinat oarecum înflorirea hazardată: si-o ultima ninsoare (Puiu), pete de zăpadă pe masa goală (Doru Emanuel). Pe masa lui Radu, nostalgic, s-a revărsat umbra copilăriei, lui Dan, mai viguros, masa i-a evocat, spontan,

altă imagine: o ţigancă dansează.



Doar Doina s-a apropiat de original cu până la rod, de toate, deşi versul original, divulgat de Florinel: am totul dinainte, nu se opreşte doar la o simplă amînare. Pentru firea profund contemplativă, merii în floare sînt totul, prin ei, ea se împărtăşeşte din tainele firii. Masa, deşi goală, este, pentru sufletul liric, plină de tot ce el îşi doreşte. Sărăcia lucie în faţa merilor înfloriţi este copleşită de atîta bogăţie dăruită nemeritat. Paradoxal, masa goală este doar ritualul primenirii pentru a putea primi cu vrednicie belşugul nesperat. Am totul dinainte este spus la prezentul etern, acela al revelaţiei.





Un comentariu:

Anonim spunea...

Mai întâi, vreau să îmi cer scuze pentru greșeală (înțelesesem prost - ca să nu zic proastă - regula jocului, din lipsă de timp, din repezeală, citit pe diagonală, etc.)
Apoi, aș vrea să spun că acesta este unul dintre haiku-urile care m-au marcat profund. Aș spune că e perfect. Nici nu se poate vedea cu alt vers, sau măcar cu un cuvânt schimbat. Numai un mare maestru l-ar putea scrie.

Florinel, din nou cu scuzele de rigoare