duminică, 20 ianuarie 2013

Comentariul săptămînii a XXVIII-a



Vlad fiind singurul combatant, o să aibă parte de mai multă atenţie.

Grigore Vlad

prins în cuib
un şiret fără pereche -
puii înfometaţi

Poemul de plecare, pe care l-am citit greşit şi l-am abandonat, era: gheată la gunoi – / tot acolo-i şi-un şiret / fără pereche. Şi gheata, şi şiretul sînt fără pereche şi, într-un fel, se poate spune că, deşi nu se pot împerechea, fiecare şi-a găsit partenerul. Textul nu ne ajută însă să simţim că citirea şmecher fără seamăn ar lucra în poem. Simpla prezenţă (la gunoi) nu dovedeşte nicio intenţie sau reuşită întru viclenie. Şnurul rămîne doar un simplu şnur, bun doar să fie trecut prin butonierele ghetei. 

Situaţia şnurului ciugulit de pui este însă alta şi ironia lucrează. Dacă el a nimerit în cuib cu vreo intenţie vicleană, puii i-au dejucat-o, l-au prins. Ironia este dublă, pentru că şi puii sînt devoalaţi în candoarea lor neştiutoare, care crede că tot ce zboară se mănîncă.

şiret fără pereche -
cerşetorul îşi leagă
cheia de gât

Aici lucrurile stau şi mai bine. Aluzia expresiei din prima parte este demontată de promptitudinea gestului cerşetorului. Cît o fi el de şiret (sau doar s-o crede ca atare), şnurul e bun doar ca să-ţi legi cheia cu el. Faptul că poate fi vorba doar de-un homeless, face lucrurile şi mai hilare. Şiretul are doar o valoare utilitară închipuită, de unde uşă pe care s-o închizi sau s-o deschizi?! Dacă nu cumva şi şiretul, şi cheia închipuie pentru omul străzii doar un colan ad-hoc, o amuletă.

lipseşte ceva -
70 de inele
număr pe buştean

Nu mă hazardez să spun despre ce e vorba. Prima parte este o avertizare, o exclamaţie de surpriză, poate chiar o părere de rău. Oricum, un moment de uluială. Ni se întîmplă de multe ori să simţim această absenţă stranie a ceva ce pe moment nu sîntem în stare să numim.

Versul doi întîrzie numirea obiectului şi menţionează doar un amănunt, edificator abia în final. Cuvîntul număr schimbă şi el cursul atenţiei, pentru ca abia buşteanul să de un sens clar celor anterioare: copacul (care ne-a creat senzaţia stranie de absenţă) a fost doborît şi tăiat, inelele anilor pot fi numărate în secţiune şi sînt multe, prea multe...

Un comentariu:

Grigore Vlad spunea...

Multumesc mult pentru timpul alocat. A fost destul de problematic 'siret fara pereche' :) dar ma bucur ca am reusit sa il incadrez totusi in poeme valide.