sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Comentariu la săptămîna a XXVI-a





Ildiko Juverdeanu

nas lipit de geam -
peştişorul înoată
în ochii fetei

Genial! (e doar exclamaţie de încîntare) Îmi place mai ales înoată. Este un calc făcut cu rafinament şi suficientă originalitate. Într-un fel, e chiar mai bun ca originalulul. Nas lipit de geam are mai multă intensitate a atenţiei încordate decît copil în iarbă. Iar ochii fetei sînt mai ofertanţi şi mai generoşi decît universul concentrat de buburuză.
http://img1.blogblog.com/img/blank.gif
Iuliana Zaharia-Apostol

ochii de copil -
tainele tăriilor
deconspirate

Ai mutat ochii copilului în prima parte pentru a-l înlocui pe adoraţie. O mişcare bună, în general, ochii copilului exprimă mirare şi inocenţă. Ai păstrat însă ideea cerului în cuvîntul tăriile. Şi, din nou, ai construit o sintagmă care afirmă ceva – deconspirarea - în loc să chemi în faţa ochilor o imagine. Pe urmă tăriile şi tainele se potrivesc mai mult cu pătrunderea, împărtăşirea, spovedirea… decît cu demascrea sau divulgarea. Ar fi fost bun ceva cam aşa: fulg cu fulg pogoară / tainele din cer.

biologul... nordic

prins de subţiori -
din conturul soarelui
rîsul pruncului

Foarte bine ai aşezat pruncul, pare miezul soarelui şi, în acelaşi timp, umanizează stihia. Cu un pic de imaginaţie sugestiile – prunc, soare, rîs – pot duce la pruncul Isus şi la îmblînzirea divinului prin naşterea sa. Dar îmi place foarte mult întîmpinarea lui – un gest tandru care face ca ridicarea, oarecum înfricoşătoare de la sol, să sublimeze în surpriză, încredere şi bucurie.


buluc la geam -
pe deasupra satului
stolul de cocori

Unele aşteptări sînt satisfăcute totdeauna pe neaşteptate. Şi te rup, cînd se petrec, de orice alte preocupări. Mai ales că, dacă nu le vezi chiar atunci, prilejul e pierdut. Dar cu deosebire pentru că ele sînt o veste sau o confirmare simbolică a rotirii anotimpurilor.

fără cuvinte -
pe pervazul ferestrei
dans de licurici

Cuvintele mele vor doar să constate faptul că sînt folosite tot mai des expresii concise din limbajul colocvial, expresii cu impact emoţional şi cu o mare densitate semantică. În locul unor cuvinte mai abstracte, cum ar fi muţenie, tăcere, uluială, expresia de mai sus, fără cuvinte, este de departe mai mustoasă. Pentru că ea denotă şi o anume reverenţă liber consimţită.

Grigore Vlad

înserare pe fereastră -
satul aprinde lampadare
pe chipul fetei

Lampadarele sînt mai mult urbane. Satul aprinde lămpi (cu gaz) şi felinare (ca să ne păstrăm în atmosfera lui tradiţională). Satul aprinde lampadare pe chipul fetei este o construcţie metaforică uşor gratuită în cazul de faţă, dacă nu de-a dreptul falsă.


Un comentariu:

Ildiko Juverdeanu spunea...

Multumesc, ma bucur ca am reusit sa fac , de data aceasta, un poem bun.
Astept cu nerabdare exercitiul urmator.