duminică, 27 ianuarie 2013

Comentariul la săptămîna a XXIX-a
biologul... din Karlsruhe

sinceritate -
cameleon roşu sub
acoperire

Într-un fel, prin structura lui bilologică, orice cameleon îşi schimbă culoarea spontan şi fără niciun fel de intenţie. Totul este involuntar – cameleonul minte cu sinceritate. Că majoritatea celor care s-au vopsit politic în roşu au făcut-o doar dintr-un reflex de adaptare este la fel de adevărat. Subversivitatea lor făţişă şi voluntară faţă de regimurile roşii este însă îndoielnică, lucrau doar pentru prosperitatea lor şi a neamurilor.

un vierme verde -
fără acoperire
cameleonul

Dacă viermele e verde, este poate pentru a se confunda cu frunza, adaptare care-l fereşte de prădători precum cameleonul. Versatilitatea cameleonului este într-adevăr fără acoperire, chiar dacă face totul ascunzîndu-se, nu o face contra năravului său.

băţul orbului
lovind hoţul de pepeni -
sub acoperire

Deduc că orbul este sub acoperire. Păzeşte pepenii făcînd pe orbul.

Vasilica Grigoraş

eliberare –
pui sub acoperire
demolând zidul

Nu înţeleg. Dacă presupun că puiul se eliberează, zidul (şi el de var) ar fi găoacea pe care o sparge, o demolează, aşa să fie? E o metaforă cam trasă de păr. 

sub acoperire -
aşteptând evadarea
mulţi ghiocei


Ghioceii sînt acoperiţi de zăpadă, dar nu se dau drept altceva. Chiar dacă aşteaptă încă, lucrează conform menirii lor. Nu se dau drept alţii.


numai cânt şi joc -
lene sub acoperire-n
toiul veriiDemisia de la îndatorirea de a lucra în toiul verii nu este una ascunsă. Cei care o fac o fac pe faţă, poate chiar cu bucurie. E vocaţia lor. Leneşul patent întreabă şi dacă-s muieţi posmagii.
lac plin de frunze -
sub acoperire toată
Calea Lactee

O viziunea interesantă. Nu doar faţa lacului e acoperită de frunze ci şi capacitatea lui de a oglindi. Dar ea îşi păstrează potenţialul virtual. Calea Lactee este încă acolo, în oglinda care-şi va recăpăta cu siguranţă facultatea de a reflecta.

după ninsoare -
numele din cimitir
sub acoperire

Numele scrise pe cruci au fost acoperite de zăpadă. Să fie cei duşi doar duhuri care comunică cu cei vii chiar fără să mai aibă vreun nume?

Niciun comentariu: