marți, 13 noiembrie 2012

Comentariu la săptămîna a XIX-a



culesul viei -
chiar şi fusta bunicii
în galben şi mov

Nu ştiu dacă bunica era atît de versată încît la culesul viei să se asorteze în culorile strugurilor. Rămîne că fusta ei este pătată de boabele strivite. O asortare mai puţin dorită. Dacă nu poartă şorţ…

culesul viei -
tata vorbeşte prea des
de nuanţe roşii

Că vorbeşte prea des (şi i se-mpleticeşte limba) ar mai fi de înţeles, a mai rămas ceva vin de anul trecut. Dar de nuanţe roşii… 


i.juverdeanu

culesul viei -
pândarul din ce în ce
mai morocănos

Acum nu ştiu dacă pîndarul este supărat pentru că nu mai are slujbă sau pentru că nu mai poate să profite fraudulos de ea. Important este că Ildiko găseşte mereu o perspectivă năstruşnică. Mi-nchipui cum aş fi eu dacă într-o zi n-ar mai fi niciun haiku pe araci. 



Culesul viei -
mama alege struguri
pentru dulceaţă

E bine ca imaginile să fie diferite pentru ca legătură dintre ele să nu fie dată mură-n gură. Între cele două imagini de aici există încă o legătură şi o continuitate mult prea evidentă şi poemul nu mai are tensiune, cum nu are nici un alt strat alegoric pe lîngă cel al lucrurilor evocate.

Culesul viei -
şi sperietoarea
îmbujorată

Presupun că îmbujorarea este a culegătorilor al căror sînge e pus în mişcare de efort. Părerii că şi sperietoarea ar fi rumenă la faţă nu-i găsesc nicio motivaţie: de felul ei nu este aşa şi nu cred nici că e cuprinsă de vreo emoţie.



biologul

culesul viei -
printre-aracii-mpovăraţi
bunu mai sprinten

Opoziţia între aracii, altfel subţiri şi drepţi, acum îngreunţi şi încărcaţi de rod, şi bunicul, poate puţin adus de spate şi îngreunat la mers, dar bucuros de recolta bogată, creează un efect de înviorare subită a bătrînului.

inundând satul
mirosul de pucioasă -
culesul viei


Drept să spun, dacă am ştiut vreodată, acum am uitat care e rostul pucioasei la culesul viei. Simt însă că în facerea vinului este cuprinsă şi o ameninţare drăcească. Zeul antic, amator de beţii dionysiace, avea coarne.

Maria Sasu

culesul viei -
peste dealurile pline de rod
stoluri de grauri

Sigur că roadele muncii omului sînt rîvnite şi de alţii. De-aia şi sperietorile, ca să-i descurajeze sau să-i gonească pe musafirii nedoriţi. Mai trebuia un bob de duh care să dea vibraţie poemului.




încă război...
doar graurii dau iama la
culesul viei

O consecinţă mai puţin dureroasă a prelungirii  războiului: nu mai are cine să culeagă recoltele. Dar există şi o compensaţie: se bucură păsările cerului.

Mai bune poemele lui Cezar şi Ildiko, dar evident făcute după scheme deja folosite. Pîndarul (sau copilul lui) mai plîngeau în împrejurări similare, şi alte vieţiuitoare se mai bucurau de calamităţile ce i-au afectat pe oameni. Poemul biologului cu pucioasa îmi pare cel mai realizat, dar aştept desluşiri de la autoare.

2 comentarii:

biologul spunea...

Pucioasa,metaloidul galben cunoscut sub numele de sulf
Foarte mult folosit in industrializarea vinului,sub diferite forme,simplu ca sulf incepând de la de dezinfectarea vaselor de lemn(butoaie,budane..)cu lemnul infectat in profunzie Pentru prevenirea degradării vaselor imediat după folosirea vinului, butoaiele sunt bine spălate, iar atât timp cât sunt goale sunt sulfitate la 4 - 6 săptămâni prin arderea fitilelor de sulf în funcţie de capacitatea butoaielor. Pentru dezinfecatrea vaselor goale se utilizează fitile confecţionate din benzi de hârtie sau azbest, acoperite cu un strat subţire de sulf, sau rondele de sulf.
Sub formă de compuşi se foloseşte bioxidul de sulf, SO2.
Proprietăţile fizico-chimice ale SO2 permit utilizarea sa sub mai multe forme şi anume: gazoasă, lichefiată, soluţie apoasă şi în formă solidă, ca săruri.
SO2 folosit sub formă lichefiată Acesta se obţine prin răcirea şi comprimarea SO2 gazos în tuburi (butelii) din oţel la o presiune de cel puţin 2 atmosfere..
Folosirea SO2 în vinificaţie se bazează pe:
acţiunea sa antiseptică, antioxidantă şi antioxidazică;
- realizarea unei bune limpidităţi;
- conservarea aromei şi îmbunătăţirea calităţilor organoleptice a vinurilor;
-contribuie la extracţia substanţelor colorante şi odorante în timpul macerării-fermentării.
Metabisulfitul de sodiu,cu miros de bioxid de sulf-conservant alimentar universal(E223)la păstrarea strugurilor,fructelor.. pe baza de sulf în concentratie de 5%. Este o substanta antioxidanta, antiseptica.
Fiind timp de vreo 4 ani şefa sectorului industrial din cadrul unui IAS,având in subordine si industrializarea strugurilor(80-100vagoane de vin anual)lucram cu sulful sub toate formele lui
Simţeam,apropiindu-mă de cramă , pe toată strada mirosul înţepător cu gust acru, sufocant şi iritant.( În concentraţie de 0,015% irită căile respiratorii, iar în concentraţie de 0,05% poate provoca accidente mortale.)stiind ce lucrare se execută după miros.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

PUCIOASA

Folosirea în haiku:

- vorbeşti despre mirosul de pucioasă care inundă satul cînd se culege via
- trimiţi iniţial şi practic la acţiunea sa antiseptică, antioxidantă şi antioxidazică
- vizezi însă sugestii de alt nivel şi anume: efectele euforice ale vinului şi potenţialul (cînd îşi bagă necuratul coada sulfuroasă) orgiastic păcătos al consumului peste măsură

(concentraţiile şi îmbibarea bachică n-au fost încă măsurate şi etalonate)