marți, 27 noiembrie 2012

A douăzecişiuna săptămînă 26 noiembrie-2 decembrie



mustăţi albe şi
crizanteme chircite –
brumă peste tot

Formal, poemul pare în regulă: are silabele bine numărate, are imagini corect evocate, se încadrează prin toate elementele lui, exclusiv din natură, atmosferei de toamnă tîrzie. Bruma suverană domină totul şi-şi marchează teritoriul: albeşte mustăţile şi nimiceşte crizantemele. Sînt  suficiente toate acestea pentru a-l vedea ca un haiku autentic?

Nici vorbă. Într-un fel sînt prea multe şi redundante. Deşi poemul n-are verbe şi propoziţii pare doar un raţionament în care din două premise se trage o concluzie, din cele două efecte notate în primele două versuri rezultă atotputernicia brumei. Kigo-ul este repetat de trei ori.

Dar tocmai această aglomerare îl face înghesuit, nu mai există loc pentru acel zvîc, acea pulsaţie a poemului, care să-l scoată din platitudine, să-l ajute să decoleze, să vizeze şi alte sensuri decît cele evidente dar neclintite în semnificaţia lor brută. Niciunul din cuvinte nu face vreun apropo, vreo aluzie, nu sugerează altceva, n-are joc, n-are vibraţie. Nu simţi nicio încordare, nicio posibilitate de evadare din banalitatea imaginilor.

Bruma însăşi este strîmtorată în posibilităţile ei de a semnifica, rezumîndu-se doar la un fel de împovărare a lucrurilor. Nu se cochetează în niciun fel cu delicateţea şi efemeritatea ei, cu alte forme de condensare, precum brumarea unui pahar, sau cu bruma de pe fructe. Cu expresiile în care înseamnă mai nimica.

Vă propun, fără alte îngrădiri, să compuneţi poeme în care să folosiţi cuvîntul brumă fără să-i amputaţi însă capacitatea de sugestie.


5 comentarii:

Ildiko Juverdeanu spunea...

o rasnita de zahar
dupa Black friday -
se-asterne bruma

Maria Sasu spunea...

frunză fragilă -
în ace de brumă
dantelă complicată

brumă pe iarbă -
în apa cristalină
raţele sălbatice

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

La locul lui:

biologul spunea...

plini de chiciură -
basca cerşetorului
şi bruma de bani

afară bruma -
conciul bunicii ascuns
după năframă

Letitia Iubu spunea...

In vatra primul foc -
razele soarelui
risipesc bruma

Letitia Iubu spunea...

Cafea fierbinte -
crizantema tremura
sub stratul de bruma