tag:blogger.com,1999:blog-5258049740594000588.post9190978141841996415..comments2023-05-07T14:41:12.439+03:00Comments on un haiku pe săptămînă: Comentariu la săptămîna a XIX-aCorneliu Traian Atanasiuhttp://www.blogger.com/profile/04637896718962429610noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-5258049740594000588.post-67138331689499770992012-11-19T10:03:32.758+02:002012-11-19T10:03:32.758+02:00PUCIOASA
Folosirea în haiku:
- vorbeşti despre m...<b>PUCIOASA</b><br /><br />Folosirea în haiku:<br /><br />- vorbeşti despre mirosul de pucioasă care inundă satul cînd se culege via<br />- trimiţi iniţial şi practic la acţiunea sa antiseptică, antioxidantă şi antioxidazică<br />- vizezi însă sugestii de alt nivel şi anume: efectele euforice ale vinului şi potenţialul (cînd îşi bagă necuratul coada sulfuroasă) orgiastic păcătos al consumului peste măsură<br /><br />(concentraţiile şi îmbibarea bachică n-au fost încă măsurate şi etalonate) Corneliu Traian Atanasiuhttps://www.blogger.com/profile/04637896718962429610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5258049740594000588.post-84526711437406639892012-11-19T00:44:09.247+02:002012-11-19T00:44:09.247+02:00Pucioasa,metaloidul galben cunoscut sub numele de ...Pucioasa,metaloidul galben cunoscut sub numele de sulf<br />Foarte mult folosit in industrializarea vinului,sub diferite forme,simplu ca sulf incepând de la de dezinfectarea vaselor de lemn(butoaie,budane..)cu lemnul infectat in profunzie Pentru prevenirea degradării vaselor imediat după folosirea vinului, butoaiele sunt bine spălate, iar atât timp cât sunt goale sunt sulfitate la 4 - 6 săptămâni prin arderea fitilelor de sulf în funcţie de capacitatea butoaielor. Pentru dezinfecatrea vaselor goale se utilizează fitile confecţionate din benzi de hârtie sau azbest, acoperite cu un strat subţire de sulf, sau rondele de sulf. <br />Sub formă de compuşi se foloseşte bioxidul de sulf, SO2.<br />Proprietăţile fizico-chimice ale SO2 permit utilizarea sa sub mai multe forme şi anume: gazoasă, lichefiată, soluţie apoasă şi în formă solidă, ca săruri.<br />SO2 folosit sub formă lichefiată Acesta se obţine prin răcirea şi comprimarea SO2 gazos în tuburi (butelii) din oţel la o presiune de cel puţin 2 atmosfere..<br />Folosirea SO2 în vinificaţie se bazează pe:<br /> acţiunea sa antiseptică, antioxidantă şi antioxidazică;<br />- realizarea unei bune limpidităţi;<br />- conservarea aromei şi îmbunătăţirea calităţilor organoleptice a vinurilor;<br />-contribuie la extracţia substanţelor colorante şi odorante în timpul macerării-fermentării.<br />Metabisulfitul de sodiu,cu miros de bioxid de sulf-conservant alimentar universal(E223)la păstrarea strugurilor,fructelor.. pe baza de sulf în concentratie de 5%. Este o substanta antioxidanta, antiseptica.<br />Fiind timp de vreo 4 ani şefa sectorului industrial din cadrul unui IAS,având in subordine si industrializarea strugurilor(80-100vagoane de vin anual)lucram cu sulful sub toate formele lui<br />Simţeam,apropiindu-mă de cramă , pe toată strada mirosul înţepător cu gust acru, sufocant şi iritant.( În concentraţie de 0,015% irită căile respiratorii, iar în concentraţie de 0,05% poate provoca accidente mortale.)stiind ce lucrare se execută după miros.biologulnoreply@blogger.com