luni, 4 februarie 2013

Comentariu la a XXX-a săptămînă



biologul de… acasă

ninge abundent
adâncind neliniştea
şi torsul mâţei


Şi este aici o conjuncţie adversativ-ironică, sensul celor două substantive fiind divergent: neliniştea, de presupus a unei persoane umane, este în deplin dezacord cu torsul liniştit şi satisfăcut al mîţei. Şi emoţional, şi sonor. Surdina ninsorii produce efecte contrarii abundenţei pufului de omăt: agitaţia umană şi zgomotul pisicii.

bătrânul gârbov -
fereastra-nzăpezită
micşorând umbra

Intenţia ar fi bună, dar abuzează de încrederea noastră: mărimea umbrei ţine doar de sursa de lumină (polarizată, lumina difuză nu face umbre) şi distanţa de ea a obiectului care o produce. Fereastra-nzăpezită măreşte doar obscuritatea încăperii.

ninge abundent -
împărtăşind tăcerea
cu ceasul oprit

Sugestia unei cooperări cu oprirea silenţioasă a tuturor acţiunilor şi activităţilor produsă de ninsoarea abundentă este preluată şi de ceas, singurul care se opunea, la urma urmelor fără nicio şansă de reuşită, capitulării universale. Poate fi vorba de o încăpere cu mobilier vechi şi ceas CFR vetust care a tăcut de mult. Sau în care, cel venit de curînd, şi-a deconectat pînă şi internetul şi mobilul ca să se împărtăşească de tot tîlcul tăcerii pe care zăpada o aşterne peste lume.




Niciun comentariu: