marți, 6 noiembrie 2012

Comentariu la săptămîna a XVIII-a


Postaţi în continuare încercările voastre pentru săptămîna 18 aici, de unde le voi prelua eu pentru a le comenta. Nu mai scrieţi înercările dedesubt, aici e un link, apăsaţi pe el.

iuliana apostol

ploaie de toamnă -
sub manta bătrânelul
cu ochii umezi

De ce cu ochii umezi? Pentru că e plouat? Ochii umezi simbolizează o emoţie pe care ar fi trebuit s-o motivezi sau s-o prelucrezi. De ce bătrânelul şi nu bătrînul? Partea a doua nu spune nimic interesant: bătrînul s-a echipat corespunzător. Ochii mei nu se umezesc pentru asemenea ispravă.

ploaie de toamnă -
monologul monoton
se-nstăpâneşte

Partea a doua continuă doar ceea ce spune prima: ploaia de toamnă e lungă şi agasantă. Se-nstăpîneşte cere un complement. Unde? Peste cine? Peste ce?

 
biologul

ploaie de toamnă –
a răsărit rugina
pe lama sapei

O observaţie valabilă, dar metaforizată inutil. Rugina apărută pe sapă confirmă sezonul ploios. Atît. E doar o consecinţă firească a umezelii excesive. Păcat de imagine.

ploaie de toamnă -
pe banca de-altădată
doar regretele

Regretele astea, indecent mărturisite pentru un haiku, ar fi trebuit lăsate pe seama ploii bacoviene. Regretele puteau fi sugerate prin ceva ce lipseşte de pe bancă sau prin ceva abundent care spală pînă şi urmele lucrurilor regretate. 
 
Grigore Vlad

ploaie de toamnă -
frunzele se-ngrămădesc
în faţa uşii

Imaginea a doua, frunzele aduse de vînt şi îngrămădite în faţa uşii, trimite şi la un sens alegoric: impresia că frunzele ar vrea şi ele să intre într-un loc uscat şi cald.

ploaie de toamnă -
mirosul de covrigi
şi-un ceas opac

Am întors ceasul pe toate părţile şi n-am înţeles de ce ar fi opac. Să fie geamul aburit, murdar, zgîriat? sau o fi ora în care ploaia întunecă totul încît prin geam nu se mai vede nimic? Sau este vorba de o covrigărie în care geamul este aburit?
 
Maria Sasu

ploaie de toamnă -
printre crengile goale
o vrabie zgribulită

A doua imagine o completează pe prima, accentuînd atmosfera ostilă a vremii ploioase. Cred însă că mai adevărată ar fi fost trimiterea la aspectul real la vrabiei cînd este frig – înfoiată, umflată, zbîrlită.

ploaie de toamnă -
pe sobă
dovleacul copt

O opoziţie bine surprinsă între vremea vitregă de afară şi climatul ocrotitor şi înmiresmat al interiorului domestic.
 
Ildiko Juverdeanu

ploaie de toamnă -
călătorind pe hartă
spre Alicante

Da, ce timp poate fi mai favorabil pentru evadări pe hartă decît zilele ploioase de toamnă?! O opoziţie frapantă şi totuşi pe măsura aspiraţiilor sufletului închis în casă.

culoarea firmei
"Plafar" înviorată -
ploaie de toamnă

Cam prăfuită denumirea Plafar, s-ar putea ca, într-adevăr, doar ploaia s-o mai revigoreze. Oricum, neaşteptată ideea. Ploaia toamnei nu mai poate înviora vegetaţia veştedă şi recuperează doar cu aceea valorificată la plic.
 

ploaie de toamnă -
amintirea ultimei
nopţi de dragoste

Asta se întîmplă cînd n-ai bani de numărat. Te copleşesc amintirile! Şi tot plouă…

ploaie de toamnă -
în sala de așteptare
crește suspansul

De ce suspansul? Ceea ce se aşteaptă nu-i un deznodămînt neaşteptat ci unul care, deşi programat, întîrzie fără motiv. Creşte plictiseala, iritarea, tensiunea. Iar ploaia e de multe ori doar o surdină pentru ele. Sala de aşteptare, cu răsuflarea atîtor suflete obidite, e ca un cazan în fierbere, fără supapă de siguranţă, cu geamurile aburite.


ploaie de toamnă -
nucile spărgându-se
pe acoperiş

Zgomotul continuu şi monoton al ploii, acompaniat de sunetul sincopat la nucilor. Totul pare doar irosire fără vreun rost.

ploaie de toamnă -
un salcâm înfloreşte
a doua oară

Nu-mi dau seama dacă imaginea este reală. Sînt pomi care mai înfloresc o dată într-o toamnă lungă şi caldă. Dar bănuiesc că salcîmul este o specie cu un regim mai pretenţios, el înfloreşte primăvara tîrziu. Oricum, încercarea de a opune ploaia tomnatecă cu înflorirea este merituoasă. Deşi unii ar acuza-o de kigo dublu.


13 comentarii:

grigore vlad spunea...

Intr-adevar poate 'aburit' ar fi fost mai potrivit. Am ales 'opac', adica mai mult decat aburit, pentru a transmite faptul ca pe protagonist nu-l intereseaza defapt cat e ora atata timp cat e la adapostul covrigariei. M-am cam complicat ce-i drept si exprimarea a devenit fortata.

Ildiko Juverdeanu spunea...

culoarea firmei
"Plafar" înviorată -
ploaie de toamnă

Cam prăfuită denumirea Plafar, s-ar putea ca, într-adevăr, doar ploaia s-o mai revigoreze. Oricum, neaşteptată ideea. Ploaia toamnei nu mai poate înviora vegetaţia veştedă şi recuperează doar cu aceea valorificată la plic.

Firma Plafar exista si este una dintre cele mai prospere firme din domeniu ! In poem am vrut sa scot in evidenta ca, chiar daca este toamna si chiar daca ploua, natura nu este mohorata. Daca priviti cu atentie, cand ploua, culorile din natura si culoarea obiectelor udate din jur, devin mai vii, se desprafuiesc, capata stralucire. Culoarea firmei "Plafar", in alta ordine de idei, poate fi înviorată si din cauza ca in anotimpul de toamna si de iarna, cand incep sa se manifeste fel de fel de boli, avem mai des nevoie de serviciile ei. Un ceai antireumatic, uleiuri volatile, sirop de patlagina, un ceai gastric.....
Incep ploile de toamna, firma Plafar e pe val ! :)

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Văd că eşti pusă pe advertising. Publicitatea în favoarea ploii care înviorează culoarea este binevenită. Cît priveşte ceaiul reumtic, îi prefer o plimbare sănătoasă. Prin ploaie.

Lavana spunea...

Prima oara,cand mai infloreste salcamul dintre blocuri,toamna,va trimit o fotografie :))))

i.juverdeanu spunea...

De acord cu dvs !

...si o dedicatie muzicala
http://www.youtube.com/watch?v=dKaRu9C7bxE

i.juverdeanu spunea...

Dintre toate variantele, aceasta mi-a placut cel mai mult:

ploaie de toamnă -
mirosul de covrigi
şi-un ceas opac

ceas opac poate face aluzie nu neaparat la obiectul ceas ci la timp, "un ceas"= o ora;
un ceas opac - o ora petrecuta fara a face ceva util.
Citind poemul, eu am "vazut" autorul,plimbandu-se la deal, la vale, in fata unei covrigarii,in ploaia de toamna, asteptand o persoana feminina (caci numai "ea" intarzie !). Timpul trece atat de greu, DEVINE OPAC, cand astepti pe cineva iar, din cauza nerabdarii, mirosul de covrigi devine un factor de stres in plus.

Lavana spunea...

Pana o inflori salcamul meu,va puteti informa de aici:
"Desi este botezat “Mica Siberie” din cauza temperaturilor scazute, Miercurea Ciuc se confrunta cu un fenomen inedit: in mai multe gradini din municipiu, salcamii au inflorit pentru a doua oara in acest an, spre uimirea locuitorilor."
http://www.ecomagazin.ro/salcamii-au-inflorit-a-doua-oara-la-miercurea-ciuc/

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

un ceas opac - o ora petrecuta fara a face ceva util

Păi atunci ar merge: de prisos, zadarnic sau anost, neinteresant, plicticos, fad, insipid, nesărat, sălciu, searbăd, monoton, enervant. Pentru toate astea opac nu poate fi un sinonim. Şi cam tras de păr şi o metaforă pentru că sinonimele lui: mat, netransparent (pentru ceva prin care priveşti), cu orizont mărginit, îngust la minte, obtuz (pentru persoane) nu prea se pot aplica unei ore.

Alţii, ca alţii, dar mie mi se pare exclus.

biologul spunea...

ploaie de toamnă –
a răsărit rugina
pe lama sapei

O observaţie valabilă, dar metaforizată inutil. Rugina apărută pe sapă confirmă sezonul ploios. Atît. E doar o consecinţă firească a umezelii excesive. Păcat de imagine.
Ploile de toamnă sunt cele mai aşteptate precipitaţii de agricultori, după semănat,răsădit ,plantat.Aici ,pentru mine ,cuvântul cheie este A RASĂRIT,
PLOAIA VENISE PREA TÂRZIU
,efectul ei benefic a inârziat pentru culturi si doar partea malefică este evidenţiată,da ,o consecinţă...dar exact pe instrumentul muncii răsare ceva şi nu in pamânt ,cun si-ar fi dorit oricare gradinar...dar se putea mai bine
ploaie de toamnă -
pe banca de-altădată
o.... porumbiţă
sa nu greşesc,TOT 4 SILABE o ...paraşută....IERTARE!!!!!!

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

O dată: nu mergem pe ghicite, cînd scrie ploaie de toamnă nu ne gîndim că a venit prea tîrziu. A venit la vremea ei.

A doua oară: toamna aşteptăm coacerea şi recoltarea, nu răsăritul, asta-i primăvara.

A treia oară: ca să existe măcar o aluzie la faptul că ploaia a tot fost aşteptată şi a venit prea tîrziu ar fi fost necesar un doar rugina pe lama sapei care să marcheze faptul că ne aşteptam la altceva.

Hai să zicem aşa:

ploaie doar toamna -
rugina de pe sapă
toată recolta

biologul spunea...

agronomul dixit:
1.Nu vine intodeauna ploaia la timpul ei,uneori se lasa mult aşteptată,in acest an nu s-a putut semana la timp tocmai ca nu plouase toată vara,nu s-a putut ara,întârziind semănatul iar toamna nu a plouat după semanat, in unele zone,întârziind răsăritul
2.Culturile de toamna,in special cerialele ,(grâu,orz,orzoaică)OBLIGATORIU trebuie să rasară toamna ,chiar să infraţească,sa intre in iarnă in faza de infrăţire,dacă nu ploua, grâul stă ca in sac ,iar răsăritul in primăvară diminuează ,chiar injumătăţeşte recolta.
3.Din acest motiv RĂSĂRITUL la timpul prezent este cheia,in loc să răsară grâul ,răsare rugina,care are nevoie de foarte puţină unezeală sa apară,insuficientă pentru răsăritul grâului (,de fapt ea nu răsare, ea apare)
daca spuneam ŞI RUGINA atunci se subînţelegea că şi culturile de toamnă au răsărit

ploaie de toamna -
a-ncolţit şi rugina
pe lama sapei

cred ca ar fi varianta mai pe înţeles,a plouat ,au incolţit şi boabele,....dar tot prima variantă ,mai ghicitoare ,eu o agreez

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Cred că am mai spus-o odată, pe undeva. Sînt încercări de a compune haiku atît de încifrate încît citittorul obişnuit (nu expert în agronomie ca în cazul de faţă) nu le poate înţelege.

Compar asta cu anumite definiţii ale cuvintelor din careurile de cuvinte încrucişate care erau atît de măiastre încît nu puteai afla cuvîntul decît din încrucişarea celorlalte. Dar, odată aflat, erai copleşit de abilitatea cu care autorul, printr-un joc de cuvinte, sugestiv dar extrem de încifrat, trimitea la cuvîntul respectiv.

Definiţia era o capodoperă, dar nu era utilă pentru dezlegare. Puteai înţelege definiţia abia după ce ştiai deja cuvîntul.

Aşa se întîmplă şi acum, înţeleg că sensul ar putea fi înţeles aşa doar cu/după explicaţiile de rigoare. De unul singur, nu. Şi mai spun o dată ce lipseşte pentru ca orice cititor să poată înţelege:

- un indiciu că ploaia de toamnă nu a venit la timp, din simpla menţiune ploaie de toamnă se înţelege că e o ploaie autentică a toamnei, venită toamna şi nu în alt anotimp şi avînd caracteristicile ploii de toamnă

- alt indiciu care să sugereze că aşteptarea încolţirii semănăturilor de toamnă nu se realizează şi, în schimb, nedorit, apare rugina pe sapă.

Este multă informaţie care ar trebui condensată în doar cîteva cuvinte. Deocamdată, pe mine nu mă convinge. Lecţie de agronomie nu anulează lecţia de haiku.

Haiku-ul trebuie să aibă un text limpede, de o precizie aproape chirurgicală. Chiar dacă se bazează pe sugestie, aceasta nu trebuie să fie obscură, lipsită de indiciile care să precizeze sensul.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Şi, ca să nu par cîrcotaş, încerc o variantă mai aproape de ce simt eu:

ploaie tîrzie –
a-ncolţit doar rugina
pe lama sapei

Am reparat lipsurile menţionînd că ploaia n-a venit la vreme şi am precizat că încolţirea semănăturilor nu s-a produs şi a apărut doar rugina pe sapa neîntrebuinţată.

N-am mai avut loc pentru toamnă. Poate fi vorba însă şi despre semănăturile de toamnă şi despre cele de primăvară.