vineri, 14 decembrie 2012

Comentariu la săptămîna a XXIII-a



iuliana apostol

vânt pătrunzător -
privind mai bine-n vale:
stele printre case

Ideea şi sensul vîntului pătrunzător este doar enunţată şi abandonată. Nu este dezvoltată şi nici legată de partea a doua a poemului. Se poate înţelege doar că vîntul este al iernii, iar stelele printre case ar putea fi colindătorii cu steaua. Dar de ce ar trebui să te cocoţezi în vîrful dealului pentru asta?

vânt pătrunzător -
deconspirând în noapte
sperietoarea

De data asta vîntul acţionează. Demască sperietoarea. Presupun că sonor, fluturîndu-i veşmintele. Dacă tot e noapte. Un alt strat al sensului nu se înfiripă însă. Sugestiile nu lucrează.

biologul

vânt pătrunzător -
în pătulul din leaţuri
nimic in cale

Oricum, pătulul, cu pereţii săi din leaţuri, nu se opune temeinic vîntului, dar nimic în cale sugerează, pe lîngă faptul că vîntul îşi poate face mendrele, bucurîndu-se de efectele sonore ale harpei încropite din leaţuri, multe altele. Poate sărăcia gospodarului, poate inutilitatea pătulului, poate gospodăria părăsită. Toate conturînd o atmosferă de tristeţe nedesluşită, de sabi. La care vîntul ager consimte.

vânt pătrunzător -
vorbele vecinului
usturătoare

Un paralelism interesant. Vorbele nu sînt doar vorbe-n vînt. Chiar dacă nu te pătrund, îţi băşică un pic pielea. 
 

ildiko juverdeanu

vânt pătrunzător -
bunicul pune dopul
la sticla de vin

Pe-aşa vînt, trebuie şi-un antidot, un întăritor, un încălzitor. Sau: bunicul, astupînd sticla, are grijă să nu se zvînte (prea repede) vinul.

vânt pătrunzător-
repetând fără succes
tabla-nmulţirii

Se pare că vântul, mai pătrunzător, îl înţelege pe bietul şcolar care nu-i tot atît de ascuţit la minte.
 

Maria Doina Leonte

vânt pătrunzător -
lângă candela stinsă
poza de pe front

De obicei, femeia supravieţuieşte o vreme bărbatului tocmai pentru a face pomenirile şi a ţine candela aprinsă lîngă poza de pe front. Poate singura lui poză din viaţa care s-a dus. Vîntul pătrunzător, şi la propriu, şi la figurat, este aproape sigur singurul care împărtăşeşte această uriaşă tristeţe a stingerii celor doi. Şi însufleţeşte un pic locul în care ea s-a ciubărit.
 


Vant patrunzator -
aceeasi cersetoare
la coltul strazii

Această statornicie în ciuda vrăjmăşiei vremii poate sublinia că vitregia sorţii este şi mai aprigă. Iar cerşetoarea capătă, şi ca alură, şi ca amplasare, statutul unei statui fără voie. Municipalitatea o poate omologa.

Vant patrunzator -
pungile de plastic
danseza frenetic

Motivul pungilor de plastic în opoziţie cu fructele sau frunzele din pomii dintre blocuri au canonizat deja motivul. Dar aşa, fără niciun apropo la ceva natural, par să consacre o epocă din care natura a dispărut de mult, iar vîntul nu mai are alţi parteneri de joc.

Grigore Vlad

vânt pătrunzător -
de sub dărâmături
prima scrisoare

Înţeleg că este o scrisoare răscolită de vînt de sub mormanul de moloz. Este primul semn firav de viaţă, primul semn extras de sub dărîmături, primul semn care atestă că sub tonele de fiare contorsionate şi beton a existat pînă de curînd viaţă. Îmi place enorm prima scrisoare – adevărată şi inutilă, ironică şi tristă, acum fără expeditor şi fără destinatar. Iar vîntul pătrunzător devine şi revelator.

vânt pătrunzător
în mijlocul câmpului -
existenţialism

E prima încercare care vrea să ia în seamă ideea poemului de la care s-a plecat. Se subînţelege că acolo, în mijlocul cîmpului, în singurătate, cineva are o confruntare cu stihia care-l pătrunde şi-l face să se simtă, să se trăiască mai acut, mai autentic. Sigur, existenţialism este puţin cam expozitiv, cam ostentativ.



5 comentarii:

i.juverdeanu spunea...

vânt pătrunzător -
bunicul pune dopul
la sticla de vin

Pe-aşa vînt, trebuie şi-un antidot, un întăritor, un încălzitor. Sau: bunicul, astupînd sticla, are grijă să nu se zvînte (prea repede) vinul.

SAU:
vantul simbolizează duhul în general.
Una dintre simbolurile Duhului Sfant, spre exemplu, este VINUL
Cei care sunt plini de Duh Sfant seamana adesea cu oamenii beţi. Dar intoxicatia cu vin este un exces daunator, pe cand plinatatea Duhului sfant aduce perfectiunea.

Bunicul, ajuns la varsta senectutii, vantul (duhul) reusind să-l pătrundă, isi schimba modul de viata, punand capat exceselor.




i,juverdeanu spunea...

acum observ ca din neatentie am scris "una" in loc de "unul".
Unul dintre simbolurile.....
Va rog, domnule Atanasiu, sa corectati dvs, daca se poate.

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

Nu pot corecta comentariile, le pot doar şterge.

Mi se pare demnă de tot interesul interpretarea ta. Gîndul meu nu a fost atît de pios.

i. juverdeanu spunea...

Nici eu nu-s pioasa de felul meu dar sunt atenta la cei din jur. De exemplu, un cunoscut de-al meu, mare amator de spirtoase, in perioada postului "pune dop la sticla". Eu il admir ca are vointa si ca se lasa patruns de spiritul adventului :)

Grigore Vlad spunea...

Ma bucur ca v-a placut prima varianta. La cea de a doua nu am putut sa-mi dau seama cum as fi expremat mai bine ideea pe care o aveam decat prin 'existentialism'. Desi intr-adevar pare mai degraba un fragment de poezie futurista decat haiku.