luni, 31 august 2009

Versul original 37.5 sfîrşitul verii



Ultimul vers este:


cu miezul prea copt

pepeni sparţi sub tarabe –

sfîrşitul verii


Gabriela Marcian (Antologia ROMANIAN KUKAI)


(doina b) vara in declin
(doina b) muşte beţive...
(doina b) doar preţul întreg...
(doina b) cod portocaliu...

(Karla) festin pentru porc
cu miezUL...PEPENI...
?!

(Anonim) gura-casca.

(Ioana Dinescu) incepe toamna
(Ioana Dinescu) prisos de belsug
(Ioana Dinescu) regal pentru viespi

(Glumetu) 'fata batrana'

(Mariko san) sfârşit de sezon


La spartul tîrgului. Nimic nu este mai edificator pentru orice sfîrşit decît imaginea resturilor rămase în urma evenimentului consumat. Există un paroxism al verii exprimat în grămezile de pepeni care debordează capacitatea pieţelor şi se revarsă în stradă. Şi apoi, un declin brusc şi trist al abundenţei, un colaps al gloriei estivale... Vara, prea coaptă, crapă, plesneşte şi putrezeşte, ca un pepene pe care nimeni nu-l mai doreşte, sub tarabă... Un simbol de excepţie pentru sezonul epuizat, istovit.


Mai mult sau mai puţin inspirat este remarcat (Mariko san) sfârşit(ul) de sezon: (doina b) vara in declin, (Ioana Dinescu) incepe toamna, (doina b) cod portocaliu...


sau sînt comentate consecinţele (mai degrabă minore) ale faptului: (doina b) muşte beţive..., (doina b) doar preţul întreg..., (Karla) festin pentru porc, (Anonim) gura-casca, (Ioana Dinescu) regal pentru viespi.


(Ioana Dinescu) încearcă un joc de cuvinte: prisos de belsug, (Glumetu) o poantă cam boantă: 'fata batrana', (Karla) nu se ştie ce: cu miezUL...PEPENI... ?!





Niciun comentariu: