Primul vers este:
Dealul Cucului –
o singură stăpână
ciocârlia
Felicia Leş (Antologia ROMANIAN KUKAI)
(Anonim) Imensitate
(Doina) Peste lanul de grâu-
(Doina) cer peste lanuri...
(Doina) pe cer albăstrui..
(Doina) Dealul Corbilor...
(Mariko san) Câmpia de vest-
(Karla) un singur ursit
(Anonim) pe banii mei
(Ioana Dinescu) Turme de nori si
(Mariko san) Casa Ciocârlan -
(Sorin) vazduhul vibrand -
(anisoara) noapte înstelată
Cucul e o pasăre singuratică, izolată de lumea agitată în care hălăduieşte omul. E greu să-ntîlneşti cucul, el cîntă doar departe şi, cînd te apropii, zboară mereu în alt pom, ca şi cum te-ar îndemna să te afunzi tot mai tare în inima codrului. Dealul Cucului trebuie să fie un loc puţin umblat de om unde stăpîne peste pustietăţi sînt doar păsările sihastre. Dar, cum se vede, şi pe pustietăţi se dispută supremaţia şi, de data asta, ciocîrlia, cu o cîntare mai aprinsă a istovit chemarea cucului şi a luat în stăpînire zările. Incitant jocul de cuvinte care numeşte singurătăţile cu nume de păsări cîntătoare.
Completările au localizat şi ele tărîmul stăpînit de ciocîrlie: (Anonim) Imensitate (cam emfatic şi declarativ), (Doina) Peste lanul de grâu, (Doina) cer peste lanuri..., (Doina) pe cer albăstrui..., (Doina) Dealul Corbilor..., (Mariko san) Câmpia de vest - , (anisoara) noapte înstelată (nu cred că ciocîrlia stăpîneşte şi noaptea, poate privighetoarea – Doina are cuvîntul).
Depăşind cadrul natural, alte completări intră în metaforă, poveste, mit: (Karla) un singur ursit, (Ioana Dinescu) Turme de nori si, (Mariko san) Casa Ciocârlan – sau notează efectul cîntării: (Sorin) vazduhul vibrand -.
(Anonim) pe banii mei (mai degrabă inexistenţi) – cea mai interesantă dintre completări. O insinuare subtilă a sărăciei asumate a celui ce se mulţumeşte doar cu trilurile neremunerate ale ciocîrliei.
3 comentarii:
Noua stiinta despre comportarea animalelor numita etologie este una din cele mai captivante si mai de perspectiva. Parintele ei este savantul austriac Conrad Lorenz, Laureat al Premiului Nobel
Cu anumite întreruperi, privighetoarea cântă noaptea pentru că speciei sale îi este caracteristic un anumit sistem de digestie, conform căruia această pasăre trebuie să mănânce la fiecare patru sau cinci ore. În acest timp ea mănâncă omizi şi prin ciripitul său îi previne pe rivali să se ţină la distanţă de teritoriul ce-l posedă.
Unele pasari si-au schimbat orele de cantat. Richard Fuller de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie a descoperit ca macaleandrul nu mai canta la ivirea zorilor asa cum se intampla inainte, ci, mai nou, isi sustine repertoriul in timpul noptii. Initial, schimbarea a fost pusa pe seama poluarii luminoase, pasarile ajungand sa confunde ziua cu noaptea. Dar, in urma unor studii indelungate, Fuller si-a dat seama ca principalul vinovat pentru modificarea bioritmului pasarelelor este poluarea sonora,
multe dintre ele cantand noaptea caci ziua nu isi mai aud glasul de la atata zgomot urban (deci nu numai oamenilor le place sa se auda vorbind, ci si pasarilor.
E prea mult de citit si ...de prisos
cu respectul cuvenit,
doina bogban
Doina, mulţumesc. Dar ciocîrlia? Cîntă şi ea noaptea?
Nu ,ciocârlia nu cântă noaptea.
Ea iubeste soarele,se indreaptă in spre el când cântă..
.citez din LEGENDA CIOCÂRLIEI de V Alecsandri;
Ah! mare i-a fost visul şi scurtă fericirea!
Iubirea i-a dat moartea şi moartea - nemurirea!
Iar sufletu-i ferice luat-a forma vie
De-o mică, drăgălaşă, duioasă ciocârlie
Ce vecinic către soare se-nalţă-n adorare,
Chemându-l, primăvara, cu dulcea ei cântare!
Există cca.10.000 pasări cântătoare care si azi dau probleme sistematicienilor.
Primavara, pasarile canta foarte mult; se poate spune, fara exagerare, ca unele dintre ele canta din zori si pana in amurg. De ce canta pasarile? Masculii canta pentru a avertiza celelalte pasari din aceeasi specie ca teritoriul de cuibarit in care se afla este ocupat. Totodata, cantecul mascului este o chemare pentru femela. Mai tarziu, dupa depunerea oualor, masculul canta alaturi de tovarasa lui care cloceste. Se pare ca pentru pasari cantecul, pe langa ca este o necesitate, constituie si un izvor de intensa satisfactie.
Din momentul cand puii au iesit din ou, cantecul slabeste sau dispare complet, deoarece parintii sunt ocupati sa-si hraneasca si sa-si creasca progenitura; in timpul acestei perioade emit tipete caracteristice. La privighetoare am explicat dece cântă si noaptea ,nu pentru că ar adora celălalt astru,LUNA,sau ar adora intunericul ci din motiv de ....digestie
Doina B
Trimiteți un comentariu