Cu versul din mijloc, poemul întregit este:
ultimul îngheţ –
pe rug mucenicul
urmându-şi calea
Ion Răşinaru (Antologia ROMANIAN KUKAI)
(Sorin) sub pămînt ghiocelul
(Ioana Dinescu) se urca sevele-n lemn
(Anonim) se-aud aripi de cocori
(Doina) cei patru Sfinţi de Gheaţă***
(Doina) turma in transhumanţă....
(Doina) înfrăţitul grâului...
(Doina) nestingherit fumul alb...
(Doina) racla cu moaste de Sfinţi
(Doina) racla-n procesiune..
(Mariko san) mărul înmugureşte
(Gheorghe Seitan) ciresulinfloreste**
Poemul a fost prezentat la concursul cu tema mucenici din martie 2009. Ca să-l putem înţelege trebuie să ştim un anume fapt: cei 44 de mucenici au fost osîndiţi să moară în lacul Sevastia. Unii au sfîrşit peste noapte în lacul care a îngheţat. Cei care n-au murit au fost arşi a doua zi pe rug.
Calea pe care o urmează mucenicul, indiferent de caznele la care e supus şi de calvarul prin care trece, este aceea a martiriului mărturisind fără tăgadă credinţa. Contrastul dintre îngheţ şi rug surprinde amploarea încercărilor şi a suferinţei. Ultimul îngheţ ar putea spune, la figurat, că drumul credinţei este de-acum, prin această supremă dovadă, deschis şi că rugul este modelul fervorii.
Spre deosebire de originalul care urmărea destinul atipic şi supranatural al credinţei, o mare parte dintre completări deschid ochii asupra tenacităţii izbucnirilor vegetale: (Sorin) sub pămînt ghiocelul, (Ioana Dinescu) se urca sevele-n lemn, (Doina) înfrăţitul grâului..., (Mariko san) mărul înmugureşte, (Gheorghe Seitan) ciresul infloreste**, la fel cum îşi urmează riturile şi păsările migratoare: (Anonim) se-aud aripi de cocori sau ciobanii cu oile: (Doina) turma in transhumanţă.... (Doina) vizează însă şi anomaliile care sfidează regularitatea aparentă a naturii: cei patru Sfinţi de Gheaţă*
Ideea devoţiunii stăruitoare este surprinsă şi în ceremonialului religios: (Doina) racla cu moaste de Sfinţi, (Doina) racla-n procesiune..., mai bine realizată însă în: (Doina) nestingherit fumul alb...
*Sunt aşa numiţii « Sfinţi de gheaţă », în prima săptămînă din luna aprilie s-au înregistrat temperaturi de – 3oC pînă la -6oC.Aşa ceva se poate întîmpla în toată luna aprilie. Dar s-au înregistrat temperaturi negative foarte dăunătoare, în luna mai, între +3oC şi -3oC (pericol de îngheţ) pînă la 24 mai 1967.
**Este putin de comentat ori de explicat aici. Situatia in sine expusa in cele trei versuri spune totul. Legea naturii isi urmeaza cursul, inghetul vine, inflorirea inceputa nu se mai poate opri. O situatie absurda care se poate intalni si in viata umana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu