Ultimul vers este:
Jocul cu moartea –
un pîlc de margarete
în fînul cosit
Vali Iancu (http://tinyurl.com/58juup)
pe marginea drumului (anisoara)
sub roţile timpului (anisoara)
pat însângerat (Doru Emanuel)
seceriş de grâu (Doina B)
sub caii in trap. (Doina B)
in jocul horei. (Doina B)
secerat de vant (Monica Trif)
in stogul de fân (Doina B)
si umbra coasei (Puiu)
fara petale (Puiu)
langa o cruce (Puiu)
sub bicicleta (Henriette Berge)
Ambiguitatea care se instituie în a descifra care este acel joc cu moartea dă valoarea poemului. Nimic nefiresc nici în imaginea margaretelor în fînul cosit, nici în prezenţa unui pîlc în fîneaţă. Faptul că ele ies în evidenţă deasupra celorlalte ierburi nu le scuteşte însă de a fi cosite odată cu ele. Totuşi, cum se ştie, fînul cosit, cu mireasma şi moliciunea lui, ademeneşte la un popas reconfortant şi reveriac. Aşa cum stau, trîntite în fîn, delicate şi mîndre, margaretele par doar să savureze un moment de tihnă cu acel nesaţ surprins superlativ în expresia bucuros… de moarte sau cu dor… de moarte.
Continuări fade, fără vibraţie şi pierzînd şansa dialogului cu primul vers: pe marginea drumului (anisoara), fara petale (Puiu),
Continuări declamativ-patetice interpretînd abstract primul vers: sub roţile timpului (anisoara), pat însângerat (Doru Emanuel), in jocul horei. (Doina B).
Continuări prea agresive cărora le scapă jocul: seceriş de grâu (Doina B), sub caii in trap. (Doina B), secerat de vant (Monica Trif), sub bicicleta (Henriette Berge).
Doina se apropie de original: in stogul de fân (Doina B), dar pierde ceva din sugestiile lui (fînul cosit păstrează coasa şi dă amploare imaginii cu fînul nestrîns grămadă). Puiu merge pe contraste şi lasă să planeze doar pericolul asupra margaretelor: si umbra coasei (Puiu) sau aşează florile – naturale şi vii - langa o cruce (Puiu), salvînd ideea de joc.
5 comentarii:
Jocul cu moartea –
un pîlc de margarete
pe marginea drumului
Eu vad un pic altfel lucrurile: margaretele in cauza sunt inca vii, cresc in voie la marginea drumului pe unde trec masini in viteza, e o sfidare a vietii in fata mortii, dar nu e decat o problema de timp pana ce vor fi strivite de o masina...
si mie mi-a plăcut această variantă aici,pe marginea drumului, e mai mult" joc"cu moartea decât moartea sigură sub coasă;
fânul proaspăt cosit este un aşternut mai potrivit pentru odihna de veci a frumoaselor flori decât o claie de fân, e foarte evident şi mai puţin romantic.
Aşa am intuit si eu două feluri de joc de-a moartea si de-a viaţa, in hora de pe o pajişte cu pâlcuri de margarete sunt sanşe egale de a muri sau supravieţui.
.viaţa intre două jocuri
dar noi trebuie să ne apropiem de gândul autorului
Bucuroasă de impărtăşire o gândurilor
Respect Doina B
Drept să spun, datorită "drumului" care te îndemnă să te gîndeşti la unul de ţară, de căruţe, n-am văzut acolo şoselele morţii. Dar e bine că aţi reabilitat cu o semnificaţie mai adîncă ceea ce mie mi-a părut, pripit, doar o notaţie decorativă.
Stiu ca "cine se scuza,se acuza",dar propunerea mea de vers:"fara petale" poate parea fada si fara vibratie,din cauza ca am fost prea criptic.M-am gandit la acele margarete folosite de indragostiti pentru a afla daca sunt iubiti si pentru asta zmulg petalele margaretelor.
Puiu
La varianta lui Puiu "fără petale"
,care dealtfel mi-a plăcut,am văzut buchetul de margarete dat de bunică unei fetiţe,de la care te aştepţi să se bucure şi să iubească florile,dar această copilă răsfăţată le ciufuleşte pe toate,rămânând fără petale...chiar un joc cu moartea!!!
Doina B
Trimiteți un comentariu